У плусу сва предузећа “Електропривреде РС”

Маријана Миљић
У плусу сва предузећа “Електропривреде РС”

Бањалука - Свих десет зависних предузећа мјешовитог холдинга “Електропривреда РС” пословало је позитивно у првом овогодишњем тромјесечју, чиме су дјелимично поправила лош резултат из прошле године.

Прошла година била је једна од најлошијих за “Електропривреду РС” и од пет производних предузећа у плусу је завршило само једно, док су четири укњижила заједно 47,73 милиона губитка. Крајњи резултат електрана био је је минус од 46 милиона марака.

Њихово пословање у првом кварталу ове године је побољшано и заједно су имала 8,27 милиона марака добити. Производна предузећа у истом периоду прошле године имала су 6,83 милиона марака губитка, који је наставио да расте током читаве године.

Највећу добит у прва три овогодишња мјесеца имао је Рудник и термоелектрана (РиТЕ) “Угљевик” - 2,54 милиона марака, док је у истом периоду 2017. био у минусу 1,34 милиона марака. Највећу добит међу хидроелектранама од 2,12 милиона КМ имале су “Хидроелектране на Дрини”, а слиједе их “Хидроелектране на Требишњици” са 1,68 милиона и “Хидроелектране на Врбасу” са 1,25 милиона марака. У истом периоду годину раније у плусу су биле само “Хидроелектране на Врбасу”. Најмању добит међу производним предузећима укњижио је РиТЕ “Гацко” који је први квартал завршио са зарадом од 687.755, док је у истом периоду 2017. имао губитак од 641.595 КМ.

У предузећима која послују под капом “Електропривреде РС” истичу да им хидролошка ситуација ове године иде наруку, што није био случај лани.

- Прошла година је била једна од лошијих хидролошких јер није било падавина. Сасвим је нормално да у циклусу од четири-пет година буде и једна сушна. На наш крајњи резултат лани је утицала и пресуда према којој смо општини Јајце морали да платимо два милиона марака на основу спора из рата који смо водили са њима. Ова година је хидролошки добра, због чега имамо и већу добит за први квартал - казао је директор “Хидроелектрана на Врбасу” Недељко Кесић и додао да очекује да хидролошка ситуација буде повољна и у другом дијелу године и да ће у том случају имати већу зараду.

Пет електродистрибутивних предузећа, као и прошле године, пословало је позитивно у првом кварталу, а највећу добит од 5,45 милиона КМ укљижила је “Електрокрајина” Бањалука.

Смјене

Надзорни одбор “Електропривреде РС” је прије мјесец због лоших резултата пословања у прошлој години разријешио комплетно руководство предузећа које је поднијело оставке.

За вршиоца дужности генералног директора, умјесто Жељка Ковачевића, именована је Радмила Чичковић. Тада је за вршиоца дужности извршног директора за финансијске послове именован Дарко Милуновић, а за вршиоца дужности директора за организационо-правне послове Драгољуб Рељић. Остали чланови управе још нису именовани.

Пословање зависних предузећа у првом кварталу (милиона КМ)

                             2018.                    2017.

РиТЕ “Угљевик” 2,54   -1,34

РиТЕ “Гацко”      0,69   -0,64

“Хидроелектране на Дрини” 2,12   -0,63

“Хидроелектране на Требишњици”         1,68   -4,62

“Хидроелектране на Врбасу” 1,25 0,39

“Електрокрајина”         5,45   5,45

“Електро Добој”           3,42   3,38

“Електро Бијељина”     2,40   1,53

“Електродистрибуција Пале”         2,37   2,26

“Електро Херцеговина”         0,61   0,50

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана