У отпад отишла 654 милиона КМ

Маријана Миљић
У отпад отишла 654 милиона КМ

Бањалука - Централна банка БиХ уништила је у прошлој години новчанице чија је вриједност у платном промету износила 654,2 милиона марака јер су биле неподобне за платни промет.

У извјештају о раду Централне банке за 2017. годину, који је прослијеђен Парламенту БиХ, наведено је да банка континуирано повлачи новчанице неподобне за оптицај, које на крају уништава у складу са прописима.

- Повлачењем тог новца и пуштањем у оптицај новчаница нове серије одржавамо задовољавајући квалитет новца у платном промету. У прошлој години уништено је 14,5 милиона комада новчаница и 8.167 комада кованица неподобних за оптицај. Вриједност уништеног новца износи 654,2 милиона марака - подаци су Централне банке БиХ, али у њима није садржано поређење са претходном годином.

Када је ријеч о фалсификованом новцу, Централна банка је лани регистровала 691 лажну новчаницу конвертибилне марке, што је за 15,8 мање у односу на годину раније.

- Кривотворених кованица била су 2.303 комада, што је за 13,6 мање у односу на 2016. годину. Највише кривотворених новчаница било је у апоенима од 20, а кованица у апоену од једне марке -  навели су у Централној банци.

Економисти истичу да је Централна банка уништила велику суму новца ако се има у виду да његова израда није јефтина и да БиХ има много финансијских проблема.

- Материјална и нематеријална штета од уништавања толике количине новца сигурно је велика. Али, Централна банка мора увијек у оптицају имати одређену количину новчаница због функционисања платног промета, протока робе и услуга и унапређења укупног економског амбијента. Ако дође до осцилација у количини, односно смањења новчане масе, пада и промет - казао је члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја.

Према његовим ријечима, рјешење би могло бити повећање обима безготовинског плаћања, што би смањило хабање и уништавање готовог новца у платном промету.

- Због тога треба уложити напоре и радити на томе да безготовински облици плаћања буду што масовнији. То би смањило трошак који проистиче из уништавања новца, али и разне манипулације. Један од проблема у посљедње вријеме је намјерно уништавање новца исписивањем разних текстова на новчаницама. Тај тренд узео је маха и нанио велику штету - казао је Љубоја и додао да у сваком монетарном и платном систему постоји одређени степен нехотичног оштећења новца, који треба свести на минимум.

Ишаране новчанице

Из Централне банке БиХ недавно су позвали становнике да не уништавају намјерно новчанице исписивањем разних ријечи, бројева и симбола на њима и упозорили да би у супротном приликом покушаја њихове замјене могли да остану празних руку.

- У посљедње вријеме уочен је повећан број намјерно оштећених новчаница графичким или хемијским оловкама. Такав новац можемо одузети и уништити без надокнаде - упозорили су из Централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана