У наредне три године раст индустријске производње већи од пет одсто

Срна
У наредне три године раст индустријске производње већи од пет одсто

Бањалука - У БиХ се у овој години очекује раст индустријске производње од пет одсто, а у наредној и 2019. години тај раст би требало да буде већи од пет одсто, подаци су Дирекције за економско планирање БиХ. Током ове године предвиђа се раст свјетске економије од 3,4 одсто, док је њен пројектовани раст у земљама еврозоне 1,4 одсто.

Ова дешавања у међународном економском окружењу требало би да имају позитиван утицај на економске прилике у региону и на економску активност у БиХ, наводи се у Програму економских реформи.


То се посебно односи на индустријску производњу у БиХ, а највише на прерађивачку индустрију и њене извозно орјентисане гране, које готово у потпуности зависе од кретања иностране тражње.

Тако се у овој години очекује позитиван тренд раста производње у прерађивачкој индустрији у БиХ који би требало да буде праћен постепеним повећањем броја запослених.

Очекује се да би извозно орјентисане гране, попут производње намјештаја, хемијске индустрије, резервних дијелова за аутомобиле уз нешто нижи допринос металне индустрије и све значајнији допринос прехрамбене индустрије, требало да буду кључни ослонац повећања производње.

Осим извозне тражње, очекује се да би значајан допринос јачању прерађивачке индустрије требало да дају и конкретне мјере и законска рјешења, а које су надлежене институције у БиХ већ предузеле с циљем унапређења пословног окружења.

Досљедно и правовремено спровођење Реформске агенде требало би да омогући побољшање у пословању компанија из БиХ, што би требало да резултује повећањем инвестиција и обима производње у оквиру прерађивачке индустрије.

Осим прерађивачке индустрије, током ове године очекује се и значајнији допринос енергетског сектора који чини трећину укупне индустријске производње у БиХ.

У периоду 2018-2019. година, осим наставка позитивних екстерних динамика, очекује се и све утицајнији значај интерних динамика кроз структуралне реформе које би требало да буду у функцији јачања укупне индустријске производње у БиХ.

Позитивна дешавања у непосредном окружењу, уз правовремену и досљедну имплементацију структуралних реформи, требало би да резултују повећањем искориштености индустријских капацитета у БиХ које се огледа кроз повећан обим производње и већи ниво инвестиција.

Планирана инвестициона улагања у инфраструктуру и енергетику требало би знатно да допринесу јачању грађевинског сектора и оних грана прерађивачке индустрије које су уско везане уз грађевинарство.

Очекује да енергетски сектор, који је у претходном периоду био један од носилаца индустријске производње, настави позитиван тренд раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана