У Модричи одржан округли сто за привреднике

Срна
У Модричи одржан округли сто за привреднике

Модрича - За развој малих и средњих предузећа у Модричи потребна је боља комуникација између привредника, локалне управе и надлежних институција Републике Српске, закључено је данас на округлом столу одржаном у овој општини.

Округли сто под називом “Програми и услуге подршке малим и средњим предузећима” организовала је локална управа Модриче и општинска Развојна агенција, а учесници су били представници 25 малих и средњих предузећа са подручја Модриче, Привредне коморе Српске, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Инвестиционо-развојне банке Српске.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да је циљ округлог стола да се помогне малим и средњим предузећима да дођу до пројеката корисних за унапређење рада, освајање нових технологија и тржишта, те запошљавање радника.

“Морамо тражити начин да ојачамо мала и средња предузећа која запошљавају велики број радника и која су, након пререгистрације Рафинерије уља Модрича у Бањалуку, основ привредног развоја ове општине”, рекао је Крекић.

Захтјев привредника на округлом столу био је да надлежне институције прилагоде уписну политику у средње школе са потребама привреде у овој општини.

Шеф Правне службе у Привредној комори Републике Српске Драгана Кокот најавила је програме неколико међународних организација који су намијењени развоју малих и средњих предузећа, као и додјелу средстава средњим школама и предузећима за набавку опреме потребне за обуку ученика и одраслих лица за дефицитарна занимања у привреди.

Кокотова је позвала руководство Модриче да се придружи општинама и градовима у Српској у процесу сертификације, којом се потврђује да се локална управа, сертификована по међународним стандардима, брине о условима пословања и услугама које пружа грађанима и привредницима на свом подручју.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић рекао је да ова агенција пружа финансијску и нефинансијку подршку малим и средњим предузећима.

“Агенција финансира консултанате и менторе у процесу унапређења рада малих и средњих предузећа”, рекао је Ђукић.

Он је истакао да се предузећима која имају иновативне пројекте, у оквиру програма СИДА у БиХ, дају грант средства у износу до 30.000 евра.

Ђукић је навео да је за двије године овог програма привредницима у Српској обезбијеђено 1.000.000 КМ бесповратних средстава.

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Сњежана Вујнић рекла је да ова банка даје кредите за финансирање у области пољопривреде, почетне пословне активности предузетника и предузећа, као и развој јединица локалне самоуправе.

“Кредити се пласирају посредством комерцијалних банака са повољним - фиксним каматним стопама, дугим грејс периодом и роком отплате”, рекла је Вујнићева.

Она је подсјетила да је од оснивања ове банке у Модричи пласирано 14.045.199 КМ кредитних средстава.

Привредник Ненад Шабић, власник предузећа за израду пластичне столарије, очекује већу помоћ локалне управе и републичких институција изворно оријентисаним предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана