У ФБиХ гориво од сутра јефтиније за 5 фенинга

AA
У ФБиХ гориво од сутра јефтиније за 5 фенинга

Сарајево - Након што је у свијету претходних дана забиљежен пад цијена нафте у неколико наврата, на тржишту у ФБиХ од сутра ће појефтинити дизел и лож уље, потврђено је из Министарства трговине Федерације БиХ.

Лела Глибо, шеф Одсјека за цијене при Министарству трговине Федерације БиХ, изјавила је да ће дизел појефтинити на двије КМ.

"Већ од петка имамо велики број захтјева за снижењем цијена горива. Око 80 бензинских пумпи је послало захтјеве. Зато ће ове седмице доћи до појефтињења дизела и лож уља за пет фенинга. Снижење ће се десити ове седмице, а већ од сутра неке пумпе ће снизити дизел на двије КМ", рекла је Глибо.

Напоменула је како цијене нафте и нафтних деривата директно утичу и на цијене нафте и у Босни и Херцеговини.

"Након што је претходних седмица дошло до појефитњења нафте у свијету било је очекивано да ће се то десити и у БиХ. То је скоро увијек тако јер наше тржиште је овисно о свјетском тржишту по питању нафте", објаснила је Глибо.

Подсјетила је да су претходних седмица скоро све пумпе у БиХ снизиле цијену нафте на 2,05 КМ.

"Појефтињење смо имали на бх. тржишту прије неколико седмица. Тада је цијена пала за неких пет фенинга и након тога није било више појефтињења. Ове седмице ћемо имати појефтињење од пет фенинга", потврдила је Глибо.

Према новим цијенама од двије КМ, на једном резервоару од 45 литара, возачи у БиХ ће моћи уштедјети око 2,25 КМ, или нешто више од једне литре горива.

Глибо је подсјетила како је цијена нафте и нафтних деривата најјефтиња у Босни и Херцеговини у односу на земље региона Западног Балкана.

"Могу вам казати да је код нас у БиХ цијена нафте још увијек најјефтинија у односу на друге земље региона. У Републици Српској је за неколико фенинга цијена нижа него у Федерацији БиХ", рекла је Глибо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана