У Челинцу отворен нови погон предузећа Коград

Срна
У Челинцу отворен нови погон предузећа Коград

Челинац - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и генерални директор италијанске фирме "Сајрлак" Алесандро Пирета отворили су данас у Челинцу нови погон предузећа за производњу лакова за дрвну индустрију "Коград", вриједан 1,5 милиона КМ, а који ће запошљавати 10 радника.

Ђокић је поручио да отварање овог погона "обиљежава успјешност рада мањег предузећа жКоградж у Челинцу", које послује већ 19 година.


"Са овом инвестицијом од 1,5 милиона КМ жотварају се просториж и за ново запошљавање и за побољшање укупног обима пословања - постају квалитетнији добављачи сировина за дрвну индустрију Републике Српске која посљедњих година биљежи највеће стопе раста и развоја", истакао је Ђокић.

Он је рекао да ће се на овај начин показати да се квалитетни производи могу стварати у Републици Српској, а не да се "по сваку цијену" увозе, како што је био случај до сада.

Ђокић је честитао власницима предузећа "Коград" за успјешно пословање до којег су дошли сопственим радом и без кредита.

"Увјерен сам да не само Челинац, већ и сва друга подручја Републике Српске у већем и мањем обиму данас имају активности које упућују на развој и нове инвестиције, посебно сектор дрвопрерађивачке индустрије", додао је Ђокић.

Он је навео да у Челинцу постоји тренд раста у машинској и дрвопрерађивачкој индустрији и истакао да је Влада Републике Српске спремна да пружи подршку.

"Ако би успјешно реализовали одређене активности које спроводимо као Влада на трансформацији власништва и на обезбјеђењу нових средстава продајом државног капитала или акција у државним предузећима, ми ћемо дио тих средстава враћати у привреду кроз програме подршке подстицаја развоју и извозу", нагласио је Ђокић.

Директор фирме "Шер Вилијамс" за Европу Алесандро Пирета рекао је да је предузеће "Коград" из Челинца, у којем је данас отворен нови погон, сарадник њихове компаније у Републици Српској.

"Ми сарађујемо са предузећем жКоградж више од 20 година, а наша компанија у Италији има 550 радника. Производимо лакове за дрво - прозоре, намјештај, кухиње и подове", навео је Пирета.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић истакао је да је отварање новог погона предузећа "Коград", површине 800 метара квадратних, важан догађај за ову локалну заједницу.

"Предузеће жКоградж почело је рад са једним радником, а данас запошљава њих 10", каже Зељковић.

Он је додао да је у Челинцу тренд повећања броја запослених остварен захваљујући подстицају Владе Републике Српске за запошљавање нових радника посредством Републичког завода за запошљавање у којем партиципирају јавна и приватна предузећа.

Већински власник предузећа "Коград" у Челинцу Свето Ђајић рекао је да ово предузеће набавља лакове из Италије које овдје "микса и продаје" произвођачима намјештаја, столарије у Републици Српској и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана