Твит који је Тесли донио млријарду долара

Б92
Твит који је Тесли донио млријарду долара

Неколико добро пласираних ријечи једног твита права су лекција свијету, а посебно Волстриту, о утицају који та мрежа може да има на тржиште капитала.

Један једини твит у 115 карактера извршног директора Тесла моторса Елона Маска подигао је вриједност акција компаније за четири одсто у само 10 минута - додајући тржишну капитализацију од чак 900 милиона евра.

Коју нову информацију је Маск подјелио када је изазвао такав ефекат? Ону са мало детаља али са снажном антиципацијом – баш онакву од које је Комисији за хартије од вредности зло.

Твит је иницијално стигао до 1,86 милиона Маскових пратилаца, али је утицај био много већи. До краја дана, његова порука ретвитована је више од 4.700 пута и означена као омиљена још 3.700 пута.

Не изненађују бројна нагађања о томе који ће производ Тесла лансирати слиједећег мјесеца. Ако није ауто, шта је? Најчешћа претпоставка је да ће Тесла објелоданити своју дуго најављивану батерију. Има и оних који мисле да би то могао бити електрични мотоцикл.

Шта год да Тесла изњедри 30. априла, Вол Стрит сматра да то компанији диже вредност за скоро милијарду долара . Наравно, сваки разумни инвеститор на берзи рећи ће вам да вредност акција има мало везе са основном вредношћу посла, односно да је много више пројекција емоције и тржишног тренутка – двије ствари које је Маск данашњом поруком темељно подцртао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана