Tužbe protiv investicionih fondova ugrozile hiljade akcionara

Marijana Miljić
Tužbe protiv investicionih fondova ugrozile hiljade akcionara

Banjaluka - Tužbe koje društva za upravljanje investicionim fondovima podnose protiv investicionih fondova kojima upravljaju ugrozile su hiljade malih akcionara.

Društva za upravljanje investicionim fondovima uporište za tužbe pronašla su u osporenim dijelovima pravilnika Komisije za hartije od vrijednosti. Tim pravilnikom definisan je obračun neto vrijednosti imovine investicionih fondova, a njegovi dijelovi proglašeni su neustavnim. To su pojedina društva za upravljanje investicionim fondovima iskoristila da podnesu tužbe kojima traže retroaktivno naknadu štete, odnosno naplatu provizije za sve hartije od vrijednosti koje nisu ulazile u obračun provizije po pravilniku, koji je proglašen neustavnim. Tužbe se odnose na imovinu zatvorenih investicionih fondova prije njihove transformacije u otvorene.

- Društva za upravljanje najvećim fondovima kao što su "Cepter", "Kristal" i "Invest nova" povukla su tužbe i odrekla se naknade. Međutim, društvo koje upravlja "Jahorina Koin fondom" je dobilo spor i njima je isplaćen cjelokupan tužbeni zahtjev i kamata, a isto namjeravaju učiniti i društva za upravljanje "Euroinvestment" i "Polara invest fondom". Riječ je o tužbama koje su teške milione maraka, a samo kod "Euroinvestmenta" je u pitanju tužbeni zahtjev od dva miliona KM - kazao je bivši predsjednik Udruženja akcionara investicionih fondova RS Siniša Božić.

Naglasio je da su u više navrata ukazivali na loše stanje u investicionoj industriji RS, jer su upravljači fondovima i fondovi pomiješani, odnosno međusobno su vlasnici jedni drugih.

- Iste grupe akcionara su vlasnici društava za upravljanje i fondova, što je direktna posljedica loše legislative. U slučaju ovih tužbi se s jedne strane pojavljuje društvo za upravljanje kao tužitelj, a s druge strane investicioni fond koga zakonski predstavlja nadzorni odbor koji direktno biraju ista lica koja stoje iza društava za upravljanje. Nadzorni odbori se ne protive tužbenim zahtjevima u ovim sporovima jer idu u korist kontrolnih akcionara, a na štetu manjinskih i sud nema mogućnosti nego da presudi u korist tužitelja, čineći direktnu štetu hiljadama akcionara iz vaučerske privatizacije - rekao je Božić.

Navodi da je kod tužbe protiv "Polara invest fonda" direktno ugrožena imovina najmanje 26.000 akcionara, a kod "Euroinvestment fonda" 8.000, te znatan broj malih akcionara koji su kupovali akcije ovih fondova na berzi.

- Na ovaj način se korporativno upravljanje u RS praktično poništava na nivo otvorene krađe što direktno utiče na nivo investicija u ove fondove, odnosno na berzansko tržište, što je dovelo do toga da je finansijski sistem bankocentričan - kazao je Božić.

Rad udruženja

Udruženje akcionara investicionih fondova RS zbog finansijskih i drugih problema nije aktivno skoro dvije godine, ali postoji mogućnost da ponovo počne da radi.

- Vjerovatno ćemo reaktivirati rad kako bismo zagovarali rješenja koja će biti zasnovana na pravnim principima koji bi zadovoljili većinu učesnika na finansijskom tržištu - kazao je Siniša Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana