Тужбе против инвестиционих фондова угрозиле хиљаде акционара

Маријана Миљић
Тужбе против инвестиционих фондова угрозиле хиљаде акционара

Бањалука - Тужбе које друштва за управљање инвестиционим фондовима подносе против инвестиционих фондова којима управљају угрозиле су хиљаде малих акционара.

Друштва за управљање инвестиционим фондовима упориште за тужбе пронашла су у оспореним дијеловима правилника Комисије за хартије од вриједности. Тим правилником дефинисан је обрачун нето вриједности имовине инвестиционих фондова, а његови дијелови проглашени су неуставним. То су поједина друштва за управљање инвестиционим фондовима искористила да поднесу тужбе којима траже ретроактивно накнаду штете, односно наплату провизије за све хартије од вриједности које нису улазиле у обрачун провизије по правилнику, који је проглашен неуставним. Тужбе се односе на имовину затворених инвестиционих фондова прије њихове трансформације у отворене.

- Друштва за управљање највећим фондовима као што су "Цептер", "Кристал" и "Инвест нова" повукла су тужбе и одрекла се накнаде. Међутим, друштво које управља "Јахорина Коин фондом" је добило спор и њима је исплаћен цјелокупан тужбени захтјев и камата, а исто намјеравају учинити и друштва за управљање "Еуроинвестмент" и "Полара инвест фондом". Ријеч је о тужбама које су тешке милионе марака, а само код "Еуроинвестмента" је у питању тужбени захтјев од два милиона КМ - казао је бивши предсједник Удружења акционара инвестиционих фондова РС Синиша Божић.

Нагласио је да су у више наврата указивали на лоше стање у инвестиционој индустрији РС, јер су управљачи фондовима и фондови помијешани, односно међусобно су власници једни других.

- Исте групе акционара су власници друштава за управљање и фондова, што је директна посљедица лоше легислативе. У случају ових тужби се с једне стране појављује друштво за управљање као тужитељ, а с друге стране инвестициони фонд кога законски представља надзорни одбор који директно бирају иста лица која стоје иза друштава за управљање. Надзорни одбори се не противе тужбеним захтјевима у овим споровима јер иду у корист контролних акционара, а на штету мањинских и суд нема могућности него да пресуди у корист тужитеља, чинећи директну штету хиљадама акционара из ваучерске приватизације - рекао је Божић.

Наводи да је код тужбе против "Полара инвест фонда" директно угрожена имовина најмање 26.000 акционара, а код "Еуроинвестмент фонда" 8.000, те знатан број малих акционара који су куповали акције ових фондова на берзи.

- На овај начин се корпоративно управљање у РС практично поништава на ниво отворене крађе што директно утиче на ниво инвестиција у ове фондове, односно на берзанско тржиште, што је довело до тога да је финансијски систем банкоцентричан - казао је Божић.

Рад удружења

Удружење акционара инвестиционих фондова РС због финансијских и других проблема није активно скоро двије године, али постоји могућност да поново почне да ради.

- Вјероватно ћемо реактивирати рад како бисмо заговарали рјешења која ће бити заснована на правним принципима који би задовољили већину учесника на финансијском тржишту - казао је Синиша Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана