Турска мијења трасу Јужног тока?

Танјуг
Турска мијења трасу Јужног тока?

Истанбул - Турска намјерава да предложи Русији варијанту проласка гасовода Јужни ток копном, умјесто по дну Црног мора, као што је планирано.

То је изјавио министар енергетике и природних ресурса Турске Танера Јилдиз , који је нагласио да се криза у Украјини неће одразити на економске односе Турске и Русије.

Према ријечима Јилдиза, које је пренио турски ТВ канал ТРТ Хабер, то питање турска страна намјерава да у будућности размотри с руководством руске компаније Гаспром, највећим испоручиоцем гаса у Европу.

"Криза у Украјини се неће одразити на економске односе Турске и Русије, јер су Анкара и Москва стратешки партнери", рекао је Јилдиз, пренио је Итар тас.

Гасовод Јужни ток капацитета 63 милијарди кубних метара пролази кроз акваторију Црног мора у земље Јужне и Централне Европе, заобилазећи Украјину у циљу диверсификације маршруте извоза природног гаса. Планирано је да први гас Јужним током прође крајем 2015. године, а пун капацитет достигне 2018. године, подсјетио је Итар тас.

Копнени дио гасовода ће проћи кроз Бугарску, Србију, Мађарску и Словенију, а крајња тачка ће бити мјерна станица за гас у Тревизу у Италији.

Од основне маршруте биће изведени краци ка Хрватској и Републици Српској.

Учесници пројекта су Гаспрм (50 одсто), италијански Ени (20) њемачки Винтершел и француски ЕДФ (по 15 одсто), подсјећа Итар тас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана