Тржиште затрпано увезеним месом, снажан пад извоза

Жељка Кокот
Тржиште затрпано увезеним месом, снажан пад извоза

Бањалука - Прекомјеран увоз меса и месних прерађевина настављен је и ове године, а додатни ударац домаћој месној прерађивачкој индустрији задао је драстичан пад извоза.

Произвођачи и прерађивачи меса у БиХ суочени су са јаким иностраним играчима и увозничким лобијима који, захваљујући либерализацији тржишта, увозе огромне количине меса и сродних производа, неријетко и сумњивог квалитета. Муке узгајивача и прерађивача меса дијеле и потрошачи, који често приликом куповине бивају обманути јер им продавци замрзнуто увозно месо продају под етикетом домаћег и свјежег.

Негативан тренд у овој веома важној грани пољопривреде и индустрије илуструју подаци Агенције за статистику БиХ који показују да је у првих девет мјесеци ове године увоз меса и месних прерађевина достигао 221,48 милиона КМ, што је на готово идентичном нивоу из истог прошлогодишњег раздобља. Извоз је у истом периоду смањен за чак 26,4 одсто, на 88,88 милиона КМ.

БиХ већ традиционално увози највеће количине свјеже и замрзнуте говедине, јунетине и пилетине, али и клаоничког отпада који прерађивачи користе као сировину за прерађевине попут салама, кобасица, месних нарезака и паштета. Велики увоз уз изостанак системске заштите домаћих произвођача и прерађивача довео је до огромног спољнотрговинског дефицита у овом сектору који би, уз постојеће потенцијале, могао бити један од значајнијих носилаца привредног развоја.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да бу увоз наставио да расте да није дошло до пада куповне моћи и одлива становништва.

- Ни стагнација увоза није резултат повећања заштите домаће производње којој се произвођачи годинама надају. Уз то, мешетарење појединих извозника које је довело до привремене забране извоза јунетине у Турску довело је до драстичног пада извоза и обило се о главу сваком поштеном произвођачу - каже Маринковић.

Замјеник директора Месне индустрије "Тривас" из Прњавора Јелена Васић каже да су прерађивачи присиљени на увоз сировине, јер је нема довољно на домаћем тржишту.

- Мањак сировине је посебно евидентан када је у питању свињетина и заиста ме чуди да увоз није значајније повећан - каже Васићева и додаје да се прерађивачи који немају сопствене клаонице суочавају и са нестандардизованом производњом јер квалитет купљеног меса због неусаглашених стандарда квалитета знатно осцилира од пошиљке до пошиљке.

Правилник

Узгајивачи свиња и клаоничари из РС поднијели су почетком септембра захтјев за хитну измјену правилника о трговини и продаји свјежег меса и месних прерађевина како би био одређен рок за продају свјежег меса.

Затражено је да рок од клања стоке до продаје свјежег меса у месницама и продавницама може бити максимално четири до пет дана, чиме би био смањен ризик од пласирања меса сумњивог квалитета на полице домаћих маркета и месница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана