Trka za gradnju pumpi i restorana na autoputu

Marina Čigoja
Trka za gradnju pumpi i restorana na autoputu

Banjaluka - Ministarstvo saobraćaja i veza RS raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim pumpama na autoputu Gradiška - Banjaluka.

Na autoputu Gradiška - Banjaluka predviđena je izgradnja pratećih uslužnih objekata na odmorištu Lužani, koje je smješteno između dvije petlje. U Ministarstvu saobraćaja i veza su istakli da je cilj projekta da budu obezbijeđeni prateći uslužni objekti kao što su benzinske stanice, trgovine, restorani, sanitarne prostorije i parking, u kojima će biti pružane usluge vozačima i putnicima.

- Ti objekti će biti izgrađeni sa obje strane autoputa - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju obostranog odmorišta Lužani na jedinom autoputu koji je u upotrebi u Srpskoj podnijelo je preduzeće "Nestro petrol". Riječ je o najvećem lancu benzinskih stanica u RS, kojem će za ponuđeno rješenje biti dodijeljen bonus od deset odsto od pripadajućih bodova na osnovu svih kriterijuma za vrednovanje ponuda. U Ministarstvu saobraćaja i veza su istakli da je na osnovu inicijative "Nestro petrola" i pokrenut postupak dodjele koncesije. Mediji su ranije prenijeli da bi "Nestro petrol", čiji je većinski vlasnik ruska kompanija "Njeftegazinkor", koja je privatizovala naftnu industriju RS, na ovom autoputu trebalo da gradi benzinske stanice na površini od 144.729 kvadratnih metara.

U javnom pozivu je navedeno da su imovinsko-pravni odnosi na zemljištu predviđenom za izgradnju objekata riješeni u okviru izgradnje autoputa. Koncesija će biti dodijeljena na 20 godina, a minimalna koncesiona naknada sastoji se od naknade za ustupljeno  pravo  korišćenja,  koja  se  plaća jednokratno  pri zaključivanju ugovora o koncesiji i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije. Rok za dostavljanje ponuda je 60 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS".

Autoput Banjaluka - Gradiška pušten je u saobraćaj 2011. godine, a na dionici dugoj 32 kilometra ne postoji nijedna benzinska pumpa, niti ugostiteljski objekat.

Garancija

U javnom pozivu je navedeno da je obavezan uslov za učešće u postupku dodjele koncesije dostavljanje garancije na ime obezbjeđenja ponude koja iznosi pet odsto vrijednosti ukupne investicije i obezbjeđuje se u vidu novčanog depozita. Ponuđaču koji bude izabran za koncesionara depozit se uračunava u jednokratnu koncesionu naknadu, a onima koji ne budu izabrani se vraća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana