Трка за градњу пумпи и ресторана на аутопуту

Марина Чигоја
Трка за градњу пумпи и ресторана на аутопуту

Бањалука - Министарство саобраћаја и веза РС расписало је јавни позив за додјелу концесије за изградњу, коришћење и одржавање одморишта Лужани са пратећим садржајем и бензинским пумпама на аутопуту Градишка - Бањалука.

На аутопуту Градишка - Бањалука предвиђена је изградња пратећих услужних објеката на одморишту Лужани, које је смјештено између двије петље. У Министарству саобраћаја и веза су истакли да је циљ пројекта да буду обезбијеђени пратећи услужни објекти као што су бензинске станице, трговине, ресторани, санитарне просторије и паркинг, у којима ће бити пружане услуге возачима и путницима.

- Ти објекти ће бити изграђени са обје стране аутопута - навели су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Иницијативу за додјелу концесије за изградњу обостраног одморишта Лужани на једином аутопуту који је у употреби у Српској поднијело је предузеће "Нестро петрол". Ријеч је о највећем ланцу бензинских станица у РС, којем ће за понуђено рјешење бити додијељен бонус од десет одсто од припадајућих бодова на основу свих критеријума за вредновање понуда. У Министарству саобраћаја и веза су истакли да је на основу иницијативе "Нестро петрола" и покренут поступак додјеле концесије. Медији су раније пренијели да би "Нестро петрол", чији је већински власник руска компанија "Њефтегазинкор", која је приватизовала нафтну индустрију РС, на овом аутопуту требало да гради бензинске станице на површини од 144.729 квадратних метара.

У јавном позиву је наведено да су имовинско-правни односи на земљишту предвиђеном за изградњу објеката ријешени у оквиру изградње аутопута. Концесија ће бити додијељена на 20 година, а минимална концесиона накнада састоји се од накнаде за уступљено  право  коришћења,  која  се  плаћа једнократно  при закључивању уговора о концесији и концесионе накнаде за коришћење предмета концесије. Рок за достављање понуда је 60 дана од дана објављивања јавног позива у "Службеном гласнику РС".

Аутопут Бањалука - Градишка пуштен је у саобраћај 2011. године, а на дионици дугој 32 километра не постоји ниједна бензинска пумпа, нити угоститељски објекат.

Гаранција

У јавном позиву је наведено да је обавезан услов за учешће у поступку додјеле концесије достављање гаранције на име обезбјеђења понуде која износи пет одсто вриједности укупне инвестиције и обезбјеђује се у виду новчаног депозита. Понуђачу који буде изабран за концесионара депозит се урачунава у једнократну концесиону накнаду, а онима који не буду изабрани се враћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана