Tri puta pred posrnulom IGA

Marijana Miljić
Tri puta pred posrnulom IGA

Banjaluka - Upravni odbor Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH predložio je vlastima tri scenarija kako bi bila stavljena tačka na njenu dugogodišnju agoniju - reorganizaciju, gašenje i formiranje nove institucije koja će pomagati izvoznicima i održavanje trenutnog stanja u nadi da će fabrika cijevi “Unis” iz Dervente koja je zavila u crno početi da vraća dugove.

IGA je upala u probleme jer je “Unisu” dala garancije i kredite u vrijednosti od 195,32 miliona KM, što je mnogo više od njenog kapitala. Kada je “Unis” dospio u probleme” za njim je pala i IGA.

Upravni odbor IGA je predložio da osim reorganizacije i gašenja i formiranja nove agencije bude razmotrena i opcija održavanja trenutnog stanja i da se iz tog scenarija otvaraju dvije mogućnosti.

- U slučaju da “Unis” počne sa ispunjenjem obaveza koje su predviđene planom njegovog restrukturiranja, IGA može tražiti oslobađanje od obaveza na osnovu izdatih garancija toj fabrici. Tada bi IGA bila oslobođena od opasnosti blokade računa i likvidacije, ali bi bila ograničena u pogledu aktivnosti i trebalo bi je dokapitalizovati. U slučaju da “Unis” nastavi sa neizmirivanjem obaveza onda bi bilo nemoguće izbjeći gašenje IGA - naveo je Upravni odbor IGA.

Domaćem tržištu, kako je istaknuto, potrebna je funkcionalna izvozno-kreditna agencija.

- Poslovanje IGA je trenutno limitirano narušenom međunarodnom reputacijom, nemogućnošću izlaska na međunarodno finansijsko tržište i sudskim procesima koji prijete potpunom blokadom poslovanja. Mada je poslovanje otežano, IGA je još u stanju da ostvaruje prihode kojima pokriva svoje operativne troškove i u mogućnosti i da se sama finansira. Kao mogući način za prevazilaženje nastale situacije moguća su tri rješenja od kojih svako nosi rizike i benefite. Prilikom izbora nekog od njih treba imati u vidu trgovinsku politiku na nivou entiteta i BiH i izvozne potrebe privrede - naveo je Upravni odbor IGA.

Direktor “Unisa” Dušan Živković u petak nije odgovarao na pozive tako da nismo uspjeli da saznamo da li je ta posrnula fabrika počela da ispunjava obaveze prema IGA na osnovu usvojenog plana restrukturiranja.

Akumulirani gubitak IGA na kraju prošle godine iznosio je 189,12 miliona, dok obaveze premašuju vrijednost imovine za 136,31 milion maraka. Opstanak IGA je zato neizvjestan bez pomoći vlasti na nivou BiH i entiteta kao njenih osnivača. Koliko je stanje u IGA teško svjedoči činjenica da su se revizori “Dilojta” suzdržali od davanja bilo kakvog mišljenja na finansijske izvještaje za 2017. godinu, što je mnogo gore i od negativne ocjene.

Pitanja koja treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o sudbini IGA

*definisati proizvode koje će agencija obuhvatiti

*definisati kapital kojim će agencija raspolagati

*odrediti način donošenja odluka o izloženosti u vezi sa pojedinim proizvodima

*definisati pokriće gubitka i raspored dobiti

*definisati odnos agencije i vlasnika

*istražiti tržište u izvoznom sektoru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana