Три осигуравајуће куће у минусу

Милијана Латиновић
Три осигуравајуће куће у минусу

Бањалука - Три од 14 осигуравајућих друштава са сједиштем у Републици Српској у првом полугодишту ове године пословала су негативно, док је добит преосталих износила 18,79 милиона марака.

Листа губиташа се, према подацима наведеним у извјештају Агенције за осигурање РС, повећала у односу на крај јуна прошле године, када је негативно пословање исказало само једно осигуравајуће друштво.

С друге стране, добит друштава која су позитивно пословала, повећана је за четири милиона марака у односу на исти период лани.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да је тешко коментарисати због чега су нека друштва пословала негативно.

- Немам информацију која три друштва су прво полугодиште завршила у минусу. Различити су разлози зашто неко друштво може да има негативан пословни резултат. Можда су имали драстичан пораст одштетних захтјева. Једна велика штета може да узрокује велики јаз у пословном смислу - рекао је Дурмић и додао да је тржиште осигурања расло у мањем проценту него лани, те да је повећана концентрација друштава на малом простору.

Дурмић, који је и директор “Дрина осигурања”, истиче да ово осигуравајуће друштво има највеће тржишно учешће у РС, те да учествују са непуних 11 одсто у укупном тржишту осигурања.

- “Дрина осигурање” је у првом полугодишту пословало позитивно и остварило бољи финансијски резултат за око 30 одсто у односу на исти период лани - рекао је Дурмић и додао да је то резултат и мјера које Агенција за осигурања РС спроводи, а које се односе на смањење вантарифних попуста.

Иако су прошлу годину завршили у минусу од 1,24 милиона марака, бањалучко осигуравајуће друштво “Винер” поправило је резултат и ово полугодиште завршило у плусу са 263.124 КМ.

- Од тренутка доласка новог менаyмента циљ нам је био да 2019. уђемо у зону плуса, а то нам је, ево, успјело и раније - рекао је стручни сарадник за маркетинг у “Винеру” Саша Милошевић.+++

Премија

У извјештају Агенције за осигурање РС за првих шест мјесеци ове године наведено је да је обрачуната премија на тржишту осигурања у Српској у овом периоду износила 111,67 милиона марака и да је за скоро седам милиона већа у односу на исти период лани. Наведено је да су друштва за осигурање из Српске остварила премију у износу од 85,61 милион марака, од чега се скоро 70 одсто односи на неживотна осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана