Три милиона евра за 600 радних мјеста

Жељка Домазет
Три милиона евра за 600 радних мјеста

Сарајево - Европска унија додијелила је јуче у Сарајеву грант вриједан три милиона евра за подршку пројектима развоја и запошљавања на локалном нивоу у БиХ.

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк рекао је да је реализација овог пројекта дио великих напора европских и домаћих власти.

- Циљ ових пројеката је стварање радих мјеста. Њиховом реализацијом биће обезбијеђено 600 радних мјеста, а 2.000 људи ће проћи кроз различите програме преквалификације и доквалификације. Програм ће бити спроведен у цијелој БиХ - рекао је Вигемарк и додао да је ријеч о пројекту који је дио свеобухватног програма помоћи локалним заједницама.

Он је истакао да је фокус у БиХ стављен на друге теме, а да грађани желе више радних мјеста.

- Незапосленост се смањује, али недовољно. Реформска агенда обезбјеђује више радних мјеста, али се активности одвијају преспоро. Апелујем на све нивое власти да наставе са спровођењем реформских активности. Превише је приче о уставним кризама умјесто о ономе што грађане интересује, а то су радна мјеста. БиХ нема ажурирану стратегију запошљавања и ЕУ је спремна дати подршку у њеној изради укључујујћи и финансијску помоћ кроз бесповратна средства - рекао је Вигемарк.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да се у БиХ и региону најмање улаже у отварање нових радних мјеста, зато што не постоји развијен систем за подршку запошљавању.

- Ентитетски заводи за запошљавање имају мало новца из буџета који могу да усмјере у те сврхе. На незапосленост утиче слаб прилив инвестиција које су у 2016. години износиле једва око 200 милиона евра. И по томе смо на зачељу региона. Овај пројекат ће нам добро доћи уколико се и други нивои власти укључе у смањење незапослености - рекао је Шаровић и додао да Србија, Хрватска, Македонија и Црна Гора дају од 7.000 до 10.000 евра по отвореном радном мјесту, а да БиХ заостаје.

Директор регионалне канцеларије Међународне организације рада у Будимпешти, која реализује пројекат, Антонио Грациози рекао је да је за пројекте запошљавања пристигло 157 приједлога.

- На крају је изабрано 15 најбољих који ће добити грантове. Уз финансијску подршка у виду грантова у износу од 150.000 до 200.000 евра пружаћемо и техничко-савјетодавну подршку током цијелог периода спровођења пројекта укључујући и осам циклуса обуке. Сви пројекти су резултат партнерстава на локалном нивоу - рекао је Грациози.

Циљне категорије

Примарни циљ пројекта је стварање нових радних мјеста за социјално угрожене категорије становништва.

То су жене, младе, мањинске заједнице, повратнике, интерно расељена лица и тешко запошљиве особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана