Три јавна поштанска оператера у БиХ оснивају фонд за покриће губитака

Маријана Миљић
Три јавна поштанска оператера у БиХ оснивају фонд за покриће губитака

Бањалука - Представници три јавна поштанска оператера у БиХ покренуће иницијативу за оснивање фонда са намјером да из њега покривају губитке које имају у сегментима пословања који не могу бити профитабилни.

Ријеч је о губитку који јавни поштански оператери имају приликом транспорта писмоносних пошиљака тежине до 1.000 грама и пакета до десет килограма.

Први помаци ка реализацији ове иницијативе остварени су на састанку представника поштанских оператера у Сарајеву, који је организовала Агенција за поштански саобраћај БиХ.

- Директори три јавна поштанска оператера предложили су покретање иницијативе за формирање фонда из којег би новац био издвајан за покриће губитака приликом пружања универзалне поштанске услуге, које по Закону о поштанским услугама, могу да пружају само јавни поштански оператери - казали су у „Поштама Српске“.

Објашњавају да би у фонд био прикупљан новац од других поштанских оператера, односно фирми које су регистроване за обављање курирских или других поштанских услуга, а немају обавезу пружања универзалне поштанске услуге.

- Ми имамо обавезу да поштанском услугом покријемо свако насељено мјесто у Српској, без обзира на то да ли имамо за то економски интерес или не. Тако на примјер, идемо у удаљена села да испоручимо и једно писмо, без обзира на то колико нас то кошта. Оператери који се региструју за курирске услуге и остале поштанске услуге немају ту обавезу и раде само послове за које имају економску оправданост. Управо они би били дужни, према иницијативи, да издвајају одређени дио новца од свог прихода у фонд да би покрили наше трошкове - објаснили су у „Поштама Српске“.

Представници јавних поштанских оператера разговарали су и о инспекцијском надзору у области поштанског саобраћаја и укључености ПДВ-а на основну цијену код услуга брзе поште.

- Поштанске услуге су ослобођење од плаћања ПДВ-а, док сви остали оператери који обављају курирске услуге, односно приватници имају ПДВ-а на своју услугу. Због тога се приликом јављања на тендер понуда курирских кућа валоризује са умањеним износом ПДВ-а, што сматрамо апсурдним, јер крајњи корисник мора платити услугу курирских кућа са урачунатим ПДВ-ом - казали су у „Поштама Српске“.

Са представницима „БХ Поште“ и „Хрватске поште Мостар“ нисмо успјели ступити у контакт.

Нови састанак

Нови састанак представника јавних поштанских оператера требало би да буде одржан данас у Бањалуци у организацији Агенције за поштански саобраћај.

- На тај састанак биће позвани и представници Управе за индиректно опорезивање БиХ и Инспектората РС - казали су у „Поштама Српске“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана