Треба искористити шансу на руском тржишту, а поготово Орао

Срна
Треба искористити шансу на руском тржишту, а поготово Орао

Београд - Могућност да Ваздухопловни завод "Орао" у перспективи постане сервис руских хеликоптера требало би искористити, а за то је потребно усвајање одређених стандарда, рекао је Срни директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Српске Перо Ћорић.

Он је рекао да ресорно министарство мора да помогне `Орлу` да дође до сертификата.


"Ту треба уложити велика средства да би се добили сертификати које тражи руска страна", рекао је Ћорић.

Он је нагласио да би тиме дугорочно био отворен велики посао, посебно ако се зна да "Орао" има капацитете и да у њему тренутно ради 100 инжењера.

"То је потенцијал који не смијемо пропустити. `Орао` је 100 одсто у власништву Републике Српске", рекао је Ћорић у Београду гдје је данас отворена Међународна изложба "Експо Русија-Србија 2018".

Он је рекао да Република Српска има велики интерес да наступи на руском тржишту заједно са Србијом или самостално, што је још и боље, а Међународна изложба "Експо Русија-Србија 2018" права је прилика да се направи корак у том правцу.

Ћорић је рекао да је вријеме да Србија и Република Српска, са братских и културних веза, пређу на што интензивнију привредну сарадњу и указао да Српска своју шансу треба да тражи у областима које су у Русији остале отворене након што јој је ЕУ увела санкције.

"Тржишта су сва пребукирана, али мислимо да искористимо и шансе због санкција ЕУ Русији и да покушамо пласирати нашу машинску и дрвну индустрију. Отвара се могућност у прехрамбеној и воћарској индустрији. Треба да нам буде наук да, када се отвори могућност, не треба је олако изгубити, јер је потребно уложити много више енергије да се врати", навео је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана