Теслићка Дестилација и Шуме РС још без уговора: Надокнада штете камен спотицања

Милијана Латиновић
Теслићка Дестилација и Шуме РС још без уговора: Надокнада штете камен спотицања

Теслић - Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића још није потписала уговор са "Шумама Републике Српске" о испоруци сировине за ову годину, јер се не слаже са чланом који се односи на надокнаду штете у случају раскида уговора, док у овом јавном предузећу поручују да свако одгађање закључења тог документа доводи и до кашњења у реализацији.

Директор "Дестилације" Ново Шкребић истиче да им је понуђен уговор према којем би у овој години требало да добију 100.000 метара кубних сировине, што је за око 3.500 кубика више у односу на прошлогодишњи уговор.

- Нисам имао примједбе на количину, ни на цијену која би била виша за неких 15,5 одсто него раније, јер се већа количина сировине односи на прву класу огревног дрвета, али нисам потписао уговор јер сматрам да је споран члан 12 тог документа који се односи на поштовање уговора и надокнаду штете - рекао је Шкребић за "Глас Српске".

Он је појаснио да је у том члану уговора наведено да, уколико продавац не испуни обавезу испоруке предметних дрвних сортимената у уговореном року, купац може једнострано раскинути уговор под условом да је претходно доставио продавцу накнадни рок за испуњење уговора.

- Ако продавац не испоручи шумске дрвне сортименте ни у накнадно остављеном року, дужан је купцу надокнадити штету у износу од један одсто од цијене неиспоручених шумских дрвних сортимената. Продавац се ослобађа одговорности за штету уколико дође до кашњења у испоруци због догађаја за које није одговоран - рекао је Шкребић и додао да сматра да овај члан треба да буде усаглашен са Законом о облигационим односима, према којем штету надокнађује онај који је проузрокује.

Шкребић каже да се у вези са овим обраћао и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те да је из министарства затражено да Надзорни одбор "Шума РС" преиспита овај члан уговора, а да "Дестилација" настави да ради на основу авансних уговора.

- Крајем јануара уплатили смо аванс у износу од 364.400 КМ за испоруку 6.000 кубика сировине, а 7. фебруара уплатили смо 234.500 КМ аванса за још 3.900 кубика. До сада нам је испоручено 1.259 кубика сировине. Ако се настави том динамиком, до краја квартала нећемо добити све што смо уплатили - истакао је Шкребић и додао да је лани реализовано око 70 одсто уговореног посла, што је нешто боље него у 2017. години.

У предузећу "Шуме" наводе да су "Дестилацији" понудили типски уговор, какав је потписало 59 највећих прерађивача у Српској.

- Уговор је састављен у складу са одлуком о условима и начину продаје шумских дрвних сортимената и дефинисаном пословном политиком продаје предузећа у 2019. години. Надзорни одбор ће на наредној сједници разматрати искључиво захтјев "Дестилације" - навели су у "Шумама РС".

Истичу да свако кашњење са потписивањем уговора о испоруци шумских дрвних сортимената доводи и до кашњења у њиховој реализацији.

- Уговори су били припремљени још на крају 2018. године, а "Дестилација" је својим непотписивањем преузела одговорност за њихову реализацију, тако да у том случају "Шуме" не могу сносити одговорност када је у питању кашњење у испоруци - навели су у "Шумама".

Истичу да су као прелазно рјешење теслићкој "Дестилацији" понудили авансне уговоре на мање количине шумских дрвних сортимената док не буде закључен уговор за ову годину , те да су им до сада испоручили 1.259 метара кубних сировине.

- Од почетка првог квартала ове године протекло је нешто више од мјесец, а у јануару је због лоших временских прилика била и обустављена производња шумских дрвних сортимената - навели су у "Шумама".

Смањени капацитети

Теслићка "Дестилација", у којој је запослено око 350 радника, више пута је прошле године најављивала да ће обуставити рад због недостатка сировине. Ново Шкребић истиче да машине ипак нису угашене, али раде смањеним капацитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана