Термоелектрани Угљевик дата нова снага

Маријана Миљић
Термоелектрани Угљевик дата нова снага

Угљевик - Већ првих десетак дана рада након завршетка капиталног ремонта Термоелектране "Угљевик" потврђује његову потпуну оправданост и наговјештава значајне позитивне ефекте, истакли су у управи највећег произвођача електричне енергије у систему "Електропривреде РС".

Капитални ремонти термоелектрана се раде на сваких пет година, а посљедњи у Термоелектрани "Угљевик" обављен је 2010. године. Ремонт је 2015. године пролонгиран за наредну због неповољне електроенергетске ситуације у "Електропривреди РС", а потом и прошле године како би био спроведен неопходни тендерски поступак и извршене припреме да у току ремонта уз редовне послове буде реализован и велики инвестициони захват као што је замјена електрофилтерског постројења.

- Реконструкција електрофилтерског постројења је предуслов и за успјешан рад система за одсумпоравање димних гасова термоелектране, чија је изградња такође стартовала почетком ове године. Након извршених радова очекујемо значајно побољшање погонске спремности термоелектране и велике еколошке ефекте и технолошку корист кроз реконструкцију електрофилтерског постројења. Значајни позитивни ефекти ових захвата показују се већ првих дана након поновног стартовања, а након што извршимо оптимизацију која је неопходна након овако обимних ремонтних радова вјерујем да ће се пуни ефекат показати у наредним годинама - рекао је извршни директор за производњу електричне енергије и развој термоелектране у предузећу Рудник и термоелектрана "Угљевик" Милутин Тасовац.

Овај капитални ремонт је, додаје Тасовац, наставак озбиљних инвестиција на блоку термоелектране које су започели у капиталном ремонту 2010. године с циљем да термоелектрана, која је стара 32 године, буде подигнута на виши техничко-технолошки ниво. У овогодишњем капиталном ремонту поред редовних послова као што је капитални ремонт турбине и генератора урађена је и реконструкција електрофилтера, а ремонт је искоришћен и за веће захвате у котлу и на расхладном торњу.

- Ово је по обиму послова највећи ремонт у нашој термоелектрани од када се она налази у експлоатацији - истиче руководилац радне јединице "Термоелектрана" Драган Миљановић.

Посебна пажња била је посвећена квалитету радова.

- Сви планирани ремонтни захвати и они за којима се потреба указала накнадно урађени квалитетно и термоелектрана ће моћи да ради на завидном нивоу још дуго година и производи трећину електричне енергије у "Електропривреди РС". Ефекти реконструкције електрофилтера се виде и кроз много мању емисију чврстих честица кроз димњак, а укупни резултат ремонтних радова се најбоље огледа кроз рад термоелектране на пројектованој снази од 300 мегавата, што ће допринијети већој производњи електричне енергије - истиче директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Ђорђе Поповић.

Кашњење

Завршетак капиталног ремонта каснио је у односу на првобитно утврђени рок 15 дана због додатних радова на ремонту генератора, који су морали бити урађени како би био обезбијеђен поуздан рад у наредним годинама и на замјени електрофилтерског постројења.

У управи предузећа истичу да су били преамбициозни рокови за демонтажу старог и уградњу новог електрофилтерског постројења и да су радови, упркос кашњењу, завршени у рекордном року у односу на искуства у сличним пословима у окружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана