Термоелектране и нови погони дижу производњу струје

Маријана Миљић
Термоелектране и нови погони дижу производњу струје

Бањалука - Производња струје у РС у овој години требало би да пребаци прошлогодишњи план, а у електроенергетском сектору амбиције заснивају на бољим резултатима термоелектрана, малих хидроелектрана и пуштању у рад нових производних капацитета.

У електроенергетском билансу Српске за ову годину, који је усвојила Влада РС, наведено је да је планирана производња 7.897 гигават-часова струје.

- План производње већи је за 3,82 одсто од прошлогодишњег, због повећања производње термоелектрана, уласка нових малих електрана у погон и веће производње у малим електранама, које су обухваћене системом подстицаја обновљивих извора енергије - наведено је у електроенергетском билансу.

Термоелектране би у овој години требало да произведу 5.265 гигават-часова струје, што је раст за четири одсто у односу на 2017, а хидроелектране 2.285 гигават-часова, чиме би остале на нивоу прошлогодишњег плана. Све мале електране требало би да произведу 347 гигават-часова електричне енергије. На електране у саставу "Електропривреде РС" односи се 66 гигават-часова, што је раст од седам одсто, а на електране у систему подстицаја 279 гигават-часова и уколико то буде реализовано њихова производња ће бити већа за чак 36 одсто.

У плану је да ове године у погон буду пуштене и минихидроелектране "Бочац два" и "Богатић-Нова".

Документом је планиран и ремонт термоелектране "Гацко", због чега њена постројења неће радити 75 дана, док ће мјесец ван погона усљед редовног годишњег ремонта бити термоелектране "Угљевик" и "Станари".

- Електроенергетски субјекти у РС обезбиједиће уредно снабдијевање свих потрошача, а биће остварен билансни вишак од 3.772 гигават-часа струје - наведено је у електроенергетском билансу.

Вишак ће бити понуђен на продају на тржишту струје, која је годинама један од главних извозних производа РС.

"Електропривреда РС" у овој години планира да произведе 5.591 гигават-час електричне енергије, чиме би остварење у 2017. години пребацила за чак 23 одсто.

- Ако је судити по показатељима из јануара, када је план премашен за пет одсто, те доброј погонској спремности електрана и бољој хидролошкој ситуацији, очекујемо да план за 2018. годину буде испуњен. Расту производње струје допринијеће боља хидролошка ситуација у односу на прошлогодишњу и краћи ремонт термоелектрана - казао је директор "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић.

Он очекује да ће хидроелектране "Бочац два" и "Богатић-Нова" бити пуштене у рад у другој половини године.

Екологија

Инсталирање система за одсумпоравање у Термоелектрани "Угљевик" још траје, а биће настављене и активности које су рудници и термоелектране "Угљевик" и "Гацко" преузели да би испунили стандарде заштите животне средине.

- У овој години очекујемо највећа улагања у систем одсумпоравања са пратећим постројењима - наведено је у електроенергетском билансу РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана