Тартуфи посао будућности

Јелена Бјелица
Тартуфи посао будућности

Бањалука - Узгој тартуфа могао би постати посао будућности за домаће пољопривреднике, јер је компанија "Green laboratories" из Лондона заинтересована да бесплатно подијели саднице љешника на чијем коријену се налази сјеме ове најскупље гљиве на свијету.

Директор представништва "Green  laboratories" у Бањалуци Сенка Гатарић је истакла да је ова компанија заинтересована за узгој тартуфа у БиХ јер им одговарају климатски услови.

- Заинтересовани пољопривредници који би хтјели да узгајају тартуфе на својим плантажама бесплатно ће добити саднице љеске на чијем се коријену налази сјеме ове гљиве. Тиме се добијају два производа, тартуфи и љешник. Произвођачи ће потписати уговор на 20 година са компанијом у којем се наводи са ће "Green  laboratories" обезбиједити откуп тартуфа и љешника по свјетским цијенама. Цијена тартуфа се по килограму креће од 1.000 до 5.000 евра, а љешника пет евра - објаснила је Гатарићева.

Нагласила је да тартуфи и љешници почињу да рађају послије треће године а највише плодова дају у периоду од осме до 12. године.

- Због тога се и потписује уговор на тако дуг период, а ове плантаже су одрживе минимално 50 година. Значи то је посао за двије генерације - казала је Гатарићева.

Истакла је да се за свако земљиште првенствено мора урадити елаборат на основу кога ће се одредити најоптималнија врста саднице ту парцелу.

- Садња је предвиђена у јесен и сви ће саднице добити потпуно бесплатно, иако једна кошта 30 евра. Због тога, када се тартуфи и љешници буду откупљивали, од добијених прихода 70 одсто иде произвођачу, а 30 одсто компанији  - казала је Гатарићева и истакла да не постоји ни један производ који доноси оволике приходе уз гарантован откуп.

Појаснила је да се саднице веома лако одржавају, као и било које друге.

- Потребно им је само окопавање, док се ђубриво на њих не смије бацати због тартуфа, што и олакшава узгој. Када почну да рађају, послије три године, представници компаније ће доћи са обученим псима, јер само они могу да пронађу тартуфе. Ту ће, наравно бити и произвођач и гљиве ће се вагати одмах. Осим тога, пољопривредници ће увијек имати неопходну стручну помоћ око узгоја - нагласила је Гатарићева.

Истакла је да је планирано да се тартуфи саде на плантажама које су величине од једног до три дунума.

- Уколико је земљиште добро може да буде и већа површина. На два дунума се сади 100 садница љеске - казала је Гатарићева и позвала све заинтересоване да се јаве у предузеће "Green  laboratories" у Бањалуци.

Зарада

Гатарићева је истакла да се прве године, када почну да рађају, на свакој садници може добити по 150 грама тартуфа и три килограма љешника.

- Уколико неко има 100 садница може добити 15 килограма тартуфа који ће коштати минимално 15.000 евра и 300 килограма љешника за које ће добити 1.500 евра. Значи то је 16.500 евра. Сваке године приходи ће бити већи, а самим тим и зарада - казала је Гатарићева.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана