Таксе утањиле извоз седам пута

Милијана Латиновић
Таксе утањиле извоз седам пута

Бањалука - БиХ је у првом кварталу ове године на тржиште самопроглашеног Косова пласирала робу вриједну око четири милиона марака, док је у истом периоду лани вриједност извоза била седам пута већа, показује анализа Спољнотрговинске коморе БиХ.

Приштинске власти су почетком новембра прошле године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља.

- Царинска политика Косова утицала је на то да се извоз из БиХ на тамошње тржиште у 2018. години почео смањивати у односу на 2017. годину за нешто више од 13 одсто. Процјене су да се извоз смањује за око десет до 12 милиона марака мјесечно - навели су за “Глас Српске” у Спољнотрговинској комори БиХ.

Додали су да је БиХ у првом кварталу прошле године на тржиште самопроглашеног Косова пласирала робу у вриједности нешто већој од 29 милиона марака.

- Пројекција за ову годину је, нажалост, негативна, извоз из БиХ ће наставити да се смањује јер је у оваквим условима неисплатив за наше извознике - навели су у Спољнотрговинској комори и додали да је због приштинских намета највише погођен металски, агроиндустријски и дрвни сектор.

Директор сарајевске мљекаре “Милкос”, која је на Косово извозила млијеко и млијечне производе, Адин Факић каже да је овакав спољнотрговински резултат очекиван.

- Изгубили смо већ четири мјесеца, трећина године је пропала и покушавамо да нађемо рјешења на другим тржиштима. Уколико се ова блокада настави, вјерујем да ће за неколико мјесеци тржиште Косова бити потпуно изгубљено за БиХ када је у питању извоз млијека и млијечних производа. Конкуренција у нашој индустрији је огромна, а увођењем царина од 100 одсто најдебљи крај извукле су домаће компаније - истакао је Факић и додао да приштинске власти очигледно не намјеравају укинути таксе док не буду испуњени њихови политички услови, а због чега је на губитку привреда.

Истакао је да је за мљекарску индустрију у БиХ тржиште Косова било веома важно.

- У БиХ није уређен сегмент робних резерви и земља нема одговоре на изазове неконкурентног окружења које према нама наступа веома агресивно. Тржиште Косова за нас је било “вентил” за изналажење рјешења, односно пласман вишка млијека и млијечних производа - додао је Факић истичући да су пред домаћим привредницима још већи изазови с обзиром на то да 1. фебруара 2020. године почиње потпуна имплементација Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана