Svjetska banka otpušta i štedi

Tanjug
Svjetska banka otpušta i štedi

Vašington - Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim najavio je ukidanje 500 radnih mjesta u toj instituciji i otkaze za 250 radnika, što je prvo veliko otpuštanje zaposlenih u sklopu planirane reorganizacije te finansijske institucije.

U internom dopisu koji je procurio u javnost Kim navodi da će ugasiti oko 500 radnih mjesta u institucionalnom, upravnom i administrativnom odjeljenju, ali i u sektoru finansija, tehnologije i kontrole. Dio od tih 500 pojedinaca biće, međutim, u mogućnosti da aplicira za poziciju u nekom drugom odjeljenju Svjetske banke, kao na primjer sektoru za finansijsku i tehničku pomoć zemljama u razvoju. Pored gašenja popunjenih radnih mjesta i otpuštanja zaposlenih, biće eliminisano i oko 70 upražnjenih radnih mjesta.

- Otpuštanje zaposlenih neophodno je kako bi se naši kadrovi bolje prilagodili novoj strategiji - navedeno je u Kimovom dopisu.

U dokumentu je istaknuto da će rezovi biti djelimično neutralisani kroz angažovanje od 250 do 300 radnika u centru Svjetske banke u indijskom gradu Čenaju.

Svjetska banka ima oko 9.000 zaposlenih širom svijeta, a najveći broj njih radi u sjedištu te institucije u Vašingtonu.

Kim je prije dvije godine imenovan za predsjednika Svjetske banke i od tada se zalaže za promjenu načina funkcionisanja te institucije zahtijevajući veći fokus na eliminisanje siromaštva. Osim racionalizacije broja zaposlenih, Kim je najavio i budžetske rezove "teške" 400 miliona dolara s ciljem da se Svjetska banka učini konkurentnijom u odnosu na rivale iz zemalja u razvoju i da se poveća kreditiranje u zemljama sa srednjim primanjima. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana