Свијету прети несташица чоколаде?

Танјуг
Свијету прети несташица чоколаде?

Цирих - Цијене какаа ће и даље расти под утицајем повећане тражње, смањене производње и спекулација до којих ће неизоставно доћи у новонасталим околностима.

Наиме, велики број пољопривредника у западној Африци прешао је са узгајања какаа на гајење каучука или производњу палминог уља, пише швајцарски лист 24 сата.

Поред тога, производња какаа опала је широм Венецуеле, која је некада производила половину укпуне свјетске производње ове културе. Данас Обала Слоноваче и Гана дају више од половине свјетске производње ове културе, неопходне за прављење чокаладе.

Прошле године године Венецуела је произвела 14.000 тона какаа, најмање у посљедњих 50 година, јер пољопривреда пропада у економији у којој доминира нафта. Та земља, која има највеће резерве нафте на свијету, увози 70 одсто хране за своје становништво.

Произвођачи чоколаде и даље цијене венецуелански какао као један од најбољих на свијету, поготово сорту криољо, наводи лист и оцјењује да влада Венецуеле пропушта златну шансу да уновчи све већи апетит остатка свијета за чоколадом.

Како предвиђају аналитичари, ситуација се неће промјенити ни у наредним годинама. Потражња ће и даље расти а произвођачи неће моћи да је задовоље, што ће још више разбуктати раст цијена ове сировине.

Највећи произвођачи чоколаде, као што су швајцарске компаније Бери Калебо  и Нестле већ су реаговале, придруживши се иницијативи "Кокоа Екшн" коју је половином маја ове године покренула међународна фондација "Кокоа".

Дванаест разних удружења из читавог свијета, која подржавају производњу какаа и чоколаде, ангажовала су се у напорима да 300.000 узгајиваче ове културе у Гани и на Обали Слоноваче удвоструче производњу до 2020.

Још се не зна да ли ће ова иницијатива уродити плодом, али оно што је сигурно јесте да ће цијене дотле и даље расти, уз ризик да чоколада постатане луксузна роба, закјучују белгијски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана