Sve manje novih firmi i radnji

Danijela Stokanić
Sve manje novih firmi i radnji

Banjaluka - Na području Srpske lani je zabilježen pad broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u odnosu na godinu ranije, ali je i u isto vrijeme smanjen i broj odjavljenih poreskih obveznika.

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da su lani registrovana 4.546 poreska obveznika, što je za 732 manje nego 2015. godine. S druge strane, ključ u bravu prošle godine stavilo je 827 preduzetnika, za 658 manje nego godinu ranije.

- Lani je otvoreno 1.400 firmi, dok je njih 87 odjavljeno. U istom periodu registrovano je 3.146 preduzetničkih radnji, a deregistrovano četiri puta manje - rekli su u Poreskoj upravi. Dodali su da je najviše otvorenih i zatvorenih firmi i preduzetničkih radnji bilo na području Banjaluke, gdje je ukupno registrovano 1.072, a odjavljeno 207 poreskih obveznika.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovan Bratić ističe da su do pada broja novootvorenih zanatskih radnji doveli ekonomska kriza i odliv kvalifikovane radne snage.

- Osim toga, prošle godine mnogo preduzetnika u RS se preregistrovalo u firme zbog nemogućnosti uvoza repromaterijala i izvoza svojih proizvoda. Međutim, nakon šest mjeseci borbe ponovo smo uspjeli da omogućimo uvoz i izvoz - rekao je Bratić.

Dodao je da se u sezoni najviše otvaraju i zatvaraju građevinsko-preduzetničke radnje, kao one koje se bave uličnom prodajom, jer većina njih zimi nema interesa da radi.

Kao razlog sve manjeg broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u RS ekonomski analitičar Zoran Pavlović navodi nepovoljnu poslovnu klimu.

- Praktično imamo siromašno tržište, tako da nemamo mogućnost da prodamo robu domaćim kupcima, jer nemaju novca u svojim kućnim budžetima. Osim toga, mi nismo ništa učinili da bismo imali bolju poslovnu klimu - rekao je Pavlović.

Dodao je da je poslovni ambijent u BiH potpuno neinteresantan za bilo kojeg investitora.

- Neophodno je stabilizovati političke prilike, zatim favorizovati proizvodne kapacitete i budžetski podržati sve kredite za novo zapošljavanje - rekao je Pavlović i naglasio da bez toga nema napretka.

FBiH

U FBiH u posljednje tri godine ugašene su 13.104 firme, zanatske i trgovačke radnje u kojima je radilo na desetine radnika. Zatvoreno je 2.359 firmi i 11.160 zanatskih radnji i trgovina. Prošle godine sa radom je prestalo 590 pravnih i 3.518 fizičkih lica, a u januaru ove godine ugašena su 154 mala, srednja i velika preduzeća.

2016. GODINA

* Registrovano 1.400 pravnih lica i 3.146 preduzetnika

* Odjavljeno 87 pravnih lica i 740 preduzetnika

2015. GODINA

* Registrovana 1.504 pravna lica i 3.774 preduzetnika

* Odjavljeno 189 pravnih lica i 1.296 preduzetnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana