Svaki stanovnik Srpske dužan 2.489 KM

Marijana Miljić
Svaki stanovnik Srpske dužan 2.489 KM

Banjaluka - Zaduženost stanovnika RS nastavila je da ide ulaznom putanjom, a svaki građanin na kraju septembra prošle godine dugovao je 2.489 KM, odnosno 139 više u odnosu na kraj 2016. godine.

U najnovijem izvještaju o stanju u bankarskom sistemu koji je objavila Agencija za bankarstvo RS navedeno je da je ukupna zaduženost stanovnika kod banaka, mikrokreditnih organizacija i lizing kuća na kraju septembra 2017. godine iznosila 2,912 milijardi KM. To znači da je zaduženost po stanovniku 2.489 KM, dok je na kraju 2016. godine prosjek iznosio 2.350 maraka.

Najveći dio duga otpada na banke koje su stanovništvu do kraja septembra plasirale 2,660 milijardi KM, što je 2.273 KM po stanovniku. Zaduženost građana kod banaka porasla je 122 marke u odnosu na kraj 2016. godine.

Građani su zaduženi i kod mikrokreditnih organizacija, koje su im odobrile 250,4 miliona KM kredita. To znači da je prosječna zaduženost u mikrokreditnim organizacijama 214 maraka po stanovniku, a ona je porasla za 17 maraka u odnosu na stanje na kraju 2016. godine.

Promjena jedino nema u sektoru finansijskog lizinga, gdje potraživanja od stanovnika iznose 2,1 milion KM. Time je prosječna zaduženost ostala dvije marke po stanovniku.

Predstavnici radnika u RS ističu da se radnička klasa zadužuje i za kupovinu osnovnih životnih namirnica i da je davno upala u začarani dužnički krug.

- Naša iskustva pokazuju da se radnici zadužuju da bi proslavili krsnu slavu, spremili dijete u školu, pa čak i za saniranje štete koja nastane u kući. Sve češće posežu za novim kreditima da bi zatvorili postojeće. Upali su u vrzino  kolo i u takvoj situaciji je najveći broj građana Srpske, jer su njihova primanja niska - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Isto mišljenje dijele i ekonomisti, koji navode da prošla godina nije bila naklonjena radnicima, zbog čega su nastavili da sve češće posežu za kreditima.

- Cijene i životni troškovi rastu, dok s druge strane primanja radnika stagniraju. Građani zaduživanjem pokušavaju da prežive. Poslovna klima nije dobra, zbog čega možemo očekivati da i u ovoj godini raste zaduženost stanovnika - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Poslovanje banaka

Bankarski sektor RS je na kraju septembra 2017. godine iskazao neto dobit od 86,8 miliona KM, što je za 94 odsto više u odnosu na isti period godinu ranije.

- Sedam banaka iskazalo je nerevidiranu neto dobit od 87,3 miliona KM, dok je jedna imala negativan finansijski rezultat od 500.000 maraka - podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana