Сваки становник Српске дужан 2.489 КМ

Маријана Миљић
Сваки становник Српске дужан 2.489 КМ

Бањалука - Задуженост становника РС наставила је да иде улазном путањом, а сваки грађанин на крају септембра прошле године дуговао је 2.489 КМ, односно 139 више у односу на крај 2016. године.

У најновијем извјештају о стању у банкарском систему који је објавила Агенција за банкарство РС наведено је да је укупна задуженост становника код банака, микрокредитних организација и лизинг кућа на крају септембра 2017. године износила 2,912 милијарди КМ. То значи да је задуженост по становнику 2.489 КМ, док је на крају 2016. године просјек износио 2.350 марака.

Највећи дио дуга отпада на банке које су становништву до краја септембра пласирале 2,660 милијарди КМ, што је 2.273 КМ по становнику. Задуженост грађана код банака порасла је 122 марке у односу на крај 2016. године.

Грађани су задужени и код микрокредитних организација, које су им одобриле 250,4 милиона КМ кредита. То значи да је просјечна задуженост у микрокредитним организацијама 214 марака по становнику, а она је порасла за 17 марака у односу на стање на крају 2016. године.

Промјена једино нема у сектору финансијског лизинга, гдје потраживања од становника износе 2,1 милион КМ. Тиме је просјечна задуженост остала двије марке по становнику.

Представници радника у РС истичу да се радничка класа задужује и за куповину основних животних намирница и да је давно упала у зачарани дужнички круг.

- Наша искуства показују да се радници задужују да би прославили крсну славу, спремили дијете у школу, па чак и за санирање штете која настане у кући. Све чешће посежу за новим кредитима да би затворили постојеће. Упали су у врзино  коло и у таквој ситуацији је највећи број грађана Српске, јер су њихова примања ниска - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Исто мишљење дијеле и економисти, који наводе да прошла година није била наклоњена радницима, због чега су наставили да све чешће посежу за кредитима.

- Цијене и животни трошкови расту, док с друге стране примања радника стагнирају. Грађани задуживањем покушавају да преживе. Пословна клима није добра, због чега можемо очекивати да и у овој години расте задуженост становника - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Пословање банака

Банкарски сектор РС је на крају септембра 2017. године исказао нето добит од 86,8 милиона КМ, што је за 94 одсто више у односу на исти период годину раније.

- Седам банака исказало је неревидирану нето добит од 87,3 милиона КМ, док је једна имала негативан финансијски резултат од 500.000 марака - подаци су Агенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана