Сваки рачун јача економију Српске

Маријана Миљић
Сваки рачун јача економију Српске

Бањалука - Пореска управа РС поново проводи кампању "Корак предузми, рачун узми", која има циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна јер на тај начин дају допринос у борби против сиве економије и повећавају економске снаге Српске.

Пореска управа РС саопштила је да ће, поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, појачати и рад инспектора на терену.

- Предузећемо све мјере да, прво превентивно, а затим и контролама, побољшамо дисциплину обвезника када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге. Неузимајући рачуне грађани несвјесно дају свој допринос у утаји пореза и повећању обима сиве економије -  рекли су у Пореској управи.

Инспектори ће свакодневно, и то у двије смјене, наредних дана контролисати евидентирање промета преко фискалних каса.

- Важно је промијенити лоше навике и повећати фискалну свијест грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без тог рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансирају здравство, просвјета, култура - нагласили су у Пореској управи.

Од почетка године до 5. априла инспектори су обавили 986 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, а у 427 случајева утврдили су неправилности, након којих су издали 465 прекршајних налога, на износ казни од 340.600 марака. Поред тога, инспектори су чак за 150 пореских обвезника забранили обављање дјелатности на 15 дана.

Неиздавање фискалних рачуна пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално јер не приказују приходе и на тај начин на крају оштећују буџет РС за порез који треба да плате.

- Контролама спречавамо пореске обвезнике да раде нелегално, односно да утаје порез и да буду нелојална конкуренција оним обвезницима који издају рачуне приликом продаје робе или услуга - рекли су у Пореској управи.

Борба против сиве економије

У Пореској управи РС нагласили су да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и различите активности шире друштвене заједнице. Једна од тих активности свакако је и  узимање фискалног рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана