Сваки фискални рачун јача Српску

Анита Јанковић-Речевић
Сваки фискални рачун јача Српску

Бањалука - Пореска управа Републике Српске поново спроводи кампању "Корак предузми, рачун узми", чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна јер се на овај начин даје допринос борби против сиве економије и повећава економска снага РС.

Из Пореске управе РС је саопштено да је, поред превентивног дјеловања кроз медијску кампању, појачан и рад инспектора на терену који контролишу пословне субјекте у обављању ове законске обавезе с циљем побољшања дисциплине пореских обвезника када је у питању издавање фискалних рачуна.

- Пореска управа РС ће и у наредном периоду предузети све мјере да прво превенцијом, а затим и интензивним контролама на терену побољша дисциплину пореских обвезника када је у питању издавање или узимање фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге - рекли су из Пореске управе РС.

Из управе истичу да ће инспектори ове појачане контроле обављати сваког радног дана, али и викендом, па позивају обвезнике да поштују прописе и не доведу се у ситуацију да за вријеме божићних и новогодишњих празника буду привремено затворени на период од 15 дана због неиздавања фискалног рачуна.

- С циљем превентивног дјеловања наглашавамо да је важно промијенити лоше навике и повећати свијест грађана и указати на значај узимања фискалног рачуна. Без овог рачуна купац не може да рекламира робу ни да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансирају здравство, просвјета, култура, образовање и друго - истакли су из Пореске управе РС и додали да се борба против сиве економије не заснива само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и активности шире друштвене заједнице, од којих је једна узимање рачуна.

Наглашавају да неиздавање фискалних рачуна показује да је пословање пореских обвезника нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза.

- Пореска управа РС приликом контрола само спречава обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција онима који издају фискалне рачуне - рекао је портпарол Пореске управе РС Никола Салапура и додао да неузимајући рачуне грађани несвјесно доприносе утаји пореза и повећању сиве економије.

Он је позвао пореске обвезнике да поштују закон, а грађане да случајеве неиздавања рачуна пријаве путем и-мејл адресе: [email protected] или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Контроле

Инспектори Пореске управе РС су у првих десет мјесеци 2018. године обавили 2.993 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, те су у 1.200 случајева утврдили неправилности и потом издали 1.321 прекршајни налог на износ казне од 950.750 КМ.

Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у оквиру ових контрола за 425 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана