Суфицит Српске у пословању од 1,26 милиона долара

Срна
Суфицит Српске у пословању од 1,26 милиона долара

Бањалука - Република Српска је у јануару у спољнотрговинској размјени са иностранством остварила суфицит у износу од 1,26 милиона долара, подаци су Републичког завода за статистику.

Суфицит у пословању настао је као разлика веће вриједности оствареног извоза у висини од око 181,1 милион долара од извоза који је износио 179,85 милиона долара.


Највећи обим спољнотрговинске размјене у јануару од 50,27 милиона долара Српска је остварила у пословању са Србијом, те више од 46 милиона долара са Италијом.

Највећа вриједности извоза робе из Српске у вриједности од преко 27 милиона долара остварен је на хрватском тржишту, док је највише робе у вриједности од 30,34 милиона долара увезено из Србије.

Посматрано према економским групацијама земаља, Српска је у јануару у пословању са ЕУ остварила извоз од 133,65 милиона долара, а увоз од 96,41 милион долара.

Вриједност извоза у ЕУ је у јануару у односу на исти мјесец прошле године већи за 37,8 одсто, а увоза за 28,1 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је Српска, односно њени привредници, препознала и искористила у своју корист чињеницу повећања тражње у земљама Уније, која траје већ дужи временски период, а настале усљед повећаног економског раста, посебно земаља еврозоне.

Према њеним ријечима, посебно охрабрујући су подаци који говоре о суфициту пословања са земљама као што су Њемачка, Холандија, или Аустрија са којом је покривеност увоза извозом премашила 200 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана