Sudiji istekao rok za uplatu miliona za nekretnine Medicinske elektronike

Marijana Miljić
Sudiji istekao rok za uplatu miliona za nekretnine Medicinske elektronike

Banjaluka - Bokserski sudija iz Banjaluke Zdravko Milojević, koji je ponudio 3,2 miliona maraka za dva objekta banjalučke "Medicinske elektronike", nije u predviđenom roku uplatio ponuđeni iznos, zbog čega je zatražio da mu bude produženo vrijeme za uplatu.

Na licitaciji, koja je održana 4. oktobra, Milojevićev sin Ognjen ponudio je za dva objekta "Medicinske elektronike" marku više od 3,2 miliona za koliko su bile ponuđene nekretnine. Rok za uplatu istekao je juče, a stečajni upravnik "Medicinske elektronike" Lazo Tomić i Milojević su potvrdili da on nije ispoštovan.

- Novac nije uplaćen. Milojević nas je obavijestio da u predviđenom roku neće uplatiti izlicitirani iznos. O produženju roka odlučićemo u saradnji sa sudom. Dobro bi bilo da bude produžen rok, jer bismo u suprotnom morali sve da radimo ispočetka, a to zahtijeva i dodatne troškove - kazao je Tomić i pojasnio da je rok za uplatu novca bio 5. novembar, ali da je zbog vikenda pomjeren za dan.

Milojević je prije održavanja licitacije platio depozit, a u roku od mjesec od dana njenog održavanja trebalo je da uplati i izlicitirani iznos za kupljene nekretnine.

- Obavijestili smo Tomića da nećemo ispoštovati rokove. Pri kraju smo procedure za obezbjeđivanje novca, ali su nas u tome kočile bankarske procedure. U vrijeme licitacije smo imali obezbijeđen veći dio novca, ali zbog komplikovanih bankarskih procedura još nismo uspjeli obezbijediti preostali iznos iz jednog fonda iz inostranstva. Očekujemo da nam bude produžen rok za uplatu, jer je sve stvar tehničkih procedura - naveo je Milojević i dodao da bi do kraja sedmice trebalo da imaju preostali novac koji su ponudili za "Medicinsku elektroniku".

Stečaj u "Medicinskoj elektronici", koju je potreslo više afera, pokrenut je u julu 2010. godine. U martu 2010. godine na osnovu naloga tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS pohapšeno je više čelnika Investiciono-razvojne banke RS, suvlasnika i direktora "Medicinske elektronike" zbog sumnje da su manipulisali akcijama i širili lažne informacije kako bi biznismenu iz Banjaluke Mili Radišiću omogućili jeftino preuzimanje državnog kapitala i time oštetili budžet RS za milionski iznos. Presudom Vrhovnog suda RS iz 2014. godine Radišić je osuđen na tri godine zatvora zbog manipulacija akcijama "Medicinske elektronike". Tom presudom je poništen i ugovor kojim je Radišić kupio akcije ovog preduzeća.

Suvlasnici

Vlasnici prostorija u centralnoj zgradi "Medicinske elektronike" su i "Triglav osiguranje", Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i Komisija za hartije od vrijednosti RS, dok u drugoj kancelarije ima Adiko banka.

- Postoje priče da Zdravko Milojević namjerava da prostorije koje će kupiti pretvori u banjsko-rekreativni centar. To ne bi bilo u redu ni prema našim klijentima, koji nam svakodnevno dolaze, ni prema nama - kazali su radnici iz "Medicinske elektronike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana