Sudbina robe koju oduzmu službenici UIO BiH u rukama sudova

Milijana Latinović
Sudbina robe koju oduzmu službenici UIO BiH u rukama sudova

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH po naredbi sudova lani je uništila zaplijenjenu robu vrijednu skoro 460.000 KM, dok je na doboš otišao plijen vrijedan oko 480.000 maraka.

 

 

 

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević ističe za “Glas Srpske” da su službenici lani zaplijenili raznu robu vrijednu 7,5 miliona KM, što je za 700.000 maraka više u odnosu na 2017. godinu.

 

Prema podacima UIO BiH, među zaplijenjenom robom najviše je bilo duvana i duvanskih prerađevina, zatim tekstila, obuće, tehničke robe i dijelova za automobile. Među plijenom su se našli i kozmetika, parfemi, te mobilni telefoni i roba široke potrošnje.

Kovačević ističe da je riječ o robi koja je predmet carinskih prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, i to od fizičkih i pravnih lica.

- Ona ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu UIO ne može njome slobodno raspolagati - pojasnio je Kovačević.

On pojašnjava da o sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te da je odluka suda u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO.

- Za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe. UIO BiH lani je na aukcijama prodala zaplijenjenu robu vrijednosti 479.439 KM, te po naredbi sudova uništila robu vrijednu 459.332 KM - rekao je Kovačević.

On je pojasnio da se aukcije organizuju u sjedištu nadležnog regionalnog centra UIO, gdje se nalazi oduzeta roba ili u centralnom skladištu ukoliko je oduzeta roba tamo skladišćena.

- Na aukciji mogu da učestvuju pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim zaposlenih u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od zaposlenika UIO. Prije početka aukcije ponuđači su dužni da polože depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene robe koja se prodaje. Depozit se uplaćuje bezgotovinski na depozitni račun UIO ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na sam dan održavanja aukcije - pojasnio je Kovačević.

Procjena vrijednosti

Ratko Kovačević ističe da robu koja se prodaje na aukcijama procjenjuju komisije formirane u nadležnim regionalnim centrima.

-  Vrijednost robe, u koju su uključeni svi indirektni porezi, komisija utvrđuje na osnovu raspoložive dokumentacije i stvarnog stanja robe koja se prodaje. Ukoliko vrijednost robe ne može biti utvrđena na ovaj način, komisija vrijednost utvrđuje na osnovu cijene identične ili slične robe na domaćem tržištu, umanjene za uobičajene troškove poslovanja u trgovini - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana