Судбина Униса у износу дугова

Милијана Латиновић
Судбина Униса у износу дугова

Добој, Дервента - За потврду плана финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте јуче је гласало више од 25 одсто њених повјерилаца.

Тиме је испуњен један од два услова, а да би план дефинитивно заживио неопходно је да укупна потраживања те групе повјерилаца буду већа од оних који се противе том моделу за рјешавање кризе у некадашњем дервентском гиганту.

Повјереник у "Унису" Радомир Јокић рекао да је за потврду плана на рочишту у Окружном привредном суду у Добоју гласало 336, а да је против било 538 повјерилаца.

Он истиче да се овај број не поклапа са укупним бројем повјерилаца, јер суд није уважио гласове оних чија су потраживања оспорена.

- Биће утврђено да ли је испуњен и други услов за потврду плана, односно да ли су потраживања повјерилаца који су гласали за план већа од потраживања оних који су против - појаснио је Јокић.

Он је додао да без обзира на одлуку суда, која ће бити позната најкасније до краја априла, није оптимистичан када је ријеч о спровођењу овог плана.

- План реструктурирања предузећа је тешко спроводив и нереалан је јер нема ниједне гаранције за његово спровођење. Ријеч је о плану по коме је предвиђено да у релативно кратком року буду намирена потраживања чији је износ и до десет пута већи од вриједности имовине. То не даје нимало оптимизма за његово спровођење - рекао је Јокић.

Утврђена потраживања повјерилаца "Униса" износе око 493 милиона КМ.

Радници "Униса" с нестрпљењем су ишчекивали расплет ситуације у вези са реструктурирањем, а с обзиром да се тај процес одужио поново је кулминирало њихово незадовољство, па их је више од 200 ступило у штрајк.

- Радници од управе предузећа траже да им у што скоријем року исплати плате за јануар и фебруар ове године како би прекинули штрајк - рекао је Јокић и додао да је више од 100 повјерилаца из радничких редова јуче повукло сагласност за потврду плана реструктурирања предузећа.

Члан Управног одбора "Униса" Драган Аџић рекао је у понедјељак да очекује да ће јануарска плата бити исплаћена до краја седмице, а фебруарска до краја мјесеца.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурисања "Униса" у септембру прошле године јер ова фабрика годинама послује у минусу. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац" чији је власник "Балкан стил" у чијем је власништву и "Унис".

Плате

Радомир Јокић је казао да "Унис" радницима из периода прије покретања поступка реструктурирања за плате дугује нешто мање од четири милиона КМ.

- Након покретања поступка реструктурирања, радницима дугују плате за јануар, фебруар и март ове године - рекао је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана