Судбина “Шећеране” биће позната 28. фебруара

Милијана Латиновић
Судбина “Шећеране” биће позната 28. фебруара

Бијељина - Судбина Фабрике шећера из Бијељине требало би да буде позната 28. фебруара за када је заказана јавна продаја имовине овог некадашњег гиганта.

 

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године, а до сада је пропало неколико покушаја продаје. Имовина тог пропалог предузећа прво је нуђена за 23,74 милиона, затим за 16,5 милиона, а потом је цијена пала на 11,87 милиона марака.

Имовина бијељинске “Шећеране” крајем овог мјесеца биће понуђена заинтересованим купцима по почетној цијени од десет милиона марака, а право учешћа на лицитацији имају сва правна и физичка лица која уплате депозит у износу од 50.000 марака, најкасније до 12 часова 27. фебруара.

У огласу о лицитацији који је објављен у петак наведено је да заинтересовани могу достављати понуде лично у Фабрику шећера у Бијељини у стечају у затвореним ковертама са назнаком “Понуда за куповину имовине фирме АД “Фабрика шећера Бијељина” Велика Обарска - у стечају”.

- У случају да два или више купаца дају исту цијену за имовину, купац ће бити онај који у јавном надметању пред истом комисијом, на дан када се буду отварале понуде, да већу цијену - наведено је у огласу.

Наведено је да се понуде са мањим износом од понуђене цијене неће разматрати, те да је купац дужан да комплетан износ уплати у року од 30 дана на рачун “Шећеране”. Уколико то не уради, према условима из огласа, “Шећерана” му неће вратити уплаћени депозит, а потом ће бити изабран сљедећи најповољнији понуђач.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић каже за “Глас Српске” да су представници турске фирме “Солтист”, који су раније нудили за ово пропало предузеће износ који је сада почетна цијена, одустали од куповине на посљедњој Скупштини повјерилаца.

- Не знамо да ли ће се купци из Турске поново појавити или ће стићи неке друге понуде. Истог дана одржаћемо и сједницу Одбора повјерилаца на којој ћемо, уколико не буде понуда, донијети одлуку о смањењу почетне цијене. Ако не успијемо продати имовину за десет милиона, продаћемо сигурно по некој нижој цијени - рекао је Матић.

Представник већинског броја повјерилаца “Шећеране” Фаик Мухић истиче за “Глас Српске” да ово предузеће не ради већ 18 година, те да су потребна велика улагања да би стало на ноге.

- И раније су организоване лицитације по нешто вишим почетним цијенама. Овај посљедњи износ је у складу са понудом фирме из Турске која је раније показивала интерес за куповину “Шећеране”, па уколико се предомисле и одлуче да поштују процедуру и они би могли учествовати на овој лицитацији - рекао је Мухић и додао да је оптимиста и да очекује велики број учесника на лицитацији.

Додао је да је добро то што је успостављен редован рад суда у Бијељини на овом предмету, јер судови скоро годину и по нису радили ништа у вези са питањем стечаја “Шећеране”.

Плаћање на рате

У огласу о јавној продаји “Шећеране” наведено је да у случају да купац нуди плаћање осталог дијела на рате или остављањем банкарске гаранције, мора у понуди навести све детаље у вези са предложеним начином плаћања.

- Комисија ће се изјаснити да ли прихвата ту понуду и приједлог плаћања који нуди купац - наведено је у огласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана