Суд у Словенији поништио кредит у францима!

Срна
Суд у Словенији поништио кредит у францима!

Љубљана - Суд у Словенији поништио је зајам у францима за куповину некретнине зато што лице које је узело кредит није било информисано о високим ризицима оваквог валутног аранжмана, изјавио је данас адвокат особе која је узела зајам.

Ројтерс преноси да ова одлука угрожава кредите словеначких банака у износу од 524 милиона евра и да би могла да има посљедице на другим мјестима у Европи.

Домаћинства и фирме у Словенији и широм Европе узимали су кредите изражене у швајцарским францима углавном у периоду од 2004. до 2008. године, како би искористили ниску камату на ту валуту.

Отплата ових кредита касније је значајно отежана са растом вриједности франка, посебно од када је Швајцарска у јануару 2015. године укинула политику ограничавања максималне вриједности своје валуте.

“Ова одлука представља прекретницу. То је прва таква одлука у Словенији и једна од првих у ЕУ”, рекао је адвокат Роберт Прајнингер.

Он је додао да је главни разлог за доношење овакве одлуке то што су банке биле свјесне великог ризика, али да о томе нису обавијестиле своје кориснике, очекујући да на томе остваре профит.

“То је била веома неморална пословна пракса”, рекао је адвокат.

Прајнингер је одбио да саопшти детаље о кредиту или лицу које је узело овај зајам.

Према одлуци суда, особа која је узела кредит мора да врати банци “Шпаркасе” само износ добијеног зајма, без било какве камате, рекао је адвокат.

Он је додао да то значи да ће укупна отплата бити мања за најмање 60 одсто него што би била да кредит није поништен.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана