Subvencije samo za odgovorne poslodavce

Danijela Stokanić
Subvencije samo za odgovorne poslodavce

Banjaluka - Realizacija projekata zapošljavanja i samozapošljavanja u RS, kroz koje će posao dobiti oko 3.300 ljudi, doprinijeće smanjenju nezaposlenosti i stabilnijem realnom sektoru, a samim tim i razvoju ekonomije, poručili su poslodavci i ekonomisti.

Za realizaciju projekata zapošljavanja i samozapošljavanja u privredi, kao i pripravnika i starijih od 45 godina Vlada RS planira da izdvoji 15,1 milion KM, što je gotovo dvostruko više nego lani. Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje novca po ovim projektima, koji je raspisan juče, otvoren je do 3. juna.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da je Vlada RS, uprkos teškoj situaciji, našla način da izdvoji novac za novo zapošljavanje.

- Realizacija ovih projekata doprinijeće smanjenju broja nezaposlenih. Osim toga, bez ulaganja u realni sektor i novo zapošljavanje nema napretka - naveo je Škrebić.

On je naglasio da je potrebno napraviti analizu i razmotriti efekte korišćenja novca od Vlade RS.

- Treba podržati samo one poslodavce koji su redovno plaćali porez i doprinose i koji su uvećali broj zaposlenih, odnosno one koji namjenski troše dobijeni novac od Vlade - rekao je Škrebić. Dodao je da je sadašnji način raspodjele novca za zapošljavanje i samozapošljavanje često zloupotrebljavan.

- Zbog toga ćemo insistirati na dosljednosti kontrole utrošenog novca - rekao je Škrebić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je samim povećanjem novca za zapošljavanje i samozapošljavanje ostvaren pomak u ekonomiji.

- Zahvaljujući uvećanom iznosu ove godine zaposlenje bi moglo naći mnogo više ljudi nego lani. Međutim, nisam siguran da je sav taj novac obezbijeđen i da će u dogledno vrijeme biti isplaćen - istakao je Pavlović.

U Savezu sindikata RS ističu da je posebno važno zapošljavanje starijih od 45 godina, kojih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima mnogo.

- Zbog toga smo Zavodu za zapošljavanje dali zeleno svjetlo da novcem, koji u najvećem dijelu izdvajaju radnici RS uplaćujući doprinose za nezaposlenost, bude obezbijeđen posao i za populaciju stariju od 45 godina - rekla je generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka

Projekti

Najviše novca ove godine biće izdvojeno za zapošljavanje u privredi i to 6,1 milina KM. Milion maraka manje planirano je za zapošljavanje pripravnika, dok je za zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida planirano 2,6 miliona maraka. Najmanje novca, odnosno 1,4 miliona KM izdvojeno je za zapošljavanje starijih od 45 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana