Ступили на снагу прописи о храни

Срна
Ступили на снагу прописи о храни

Сарајево - Правилник о тржишним стандардима за месо перади и Правилник о овлашћивању панела за сензорску анализу дјевичанских маслинових уља објављени су у "Службеном листу БиХ", чиме су ступили на снагу, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.

Ове прописе донио је Савјет министара БиХ на приједлог Агенције за безбједност хране, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта.

Правилником о тржишним стандардима за месо перади прописују се тржишни стандарди, те правила за производњу и стављање меса перади на тржиште.

Према квалитету, месо перади разврстава се у класу А или класу Б, а при класирању се нарочито узима у обзир развијеност мишића, присутност масти, те количина оштећења и контузија.

Доношењем наведеног прописа БиХ усклађује прописе из ове области са законодавством ЕУ, те омогућава домаћим произвођачима једнаке услове и третман на тржишту.

Правилником о овлашћивању панела за сензорску анализу дјевичанских маслинових уља уређује се поступак овлашћивања панела за сензорску анализу дјевичанских маслинових уља, начин вођења регистра овлаштених панела, попис оцјењивача, услови оспособљености водитеља и сензорских оцјењивача, имплементација програма уједначавања рада овлаштених панела и обавезе водитеља овлаштених панела.

Пропис је припремљен и донесен да би се омогућила имплементација Правилника о тржишним стандардима за маслиново уље и Правилника о методама анализа маслиновог уља који су усклађени са прописима ЕУ.

С циљем заштите интереса потрошача, омогућавања потрошачима да изврше избор у вези са храном коју конзумирају и заштите интереса произвођача, Агенција за безбједност хране БиХ, на основу Закона о храни иницира, припрема и организује израду прописа за провођење из овог закона.

Доношењем прописа о храни осигурава се заштита живота и здравља људи, заштита интереса произвођача на домаћем и страном тржишту и несметано функционисање тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана