Strože kontrole sijeku zloupotrebe izvoznika

Marijana Miljić
Strože kontrole sijeku zloupotrebe izvoznika

Banjaluka - Izvoznike koji voće i povrće žele da plasiraju na tržište Rusije ubuduće očekuju rigorozniji kriterijumi, a među predloženim novinama je posjedovanje hladnjače i skladišta i zapošljavanje stručnjaka koji će odgovarati za robu.

Pooštreni kriterijumi predloženi su nacrtom odluke o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća u Rusiju, koju je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo ministarstvima i inspekcijama u RS i FBiH da bi dali sugestije i prijedloge.

Povod za donošenje ove odluke je ruska zabrana uvoza jabuka iz BiH koja je donesena u drugoj polovini januara. To je učinjeno jer je bijeljinsko preduzeće "Frukt kompani" pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske. U prvim reakcijama Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je izbrisalo iz registra izvoznika bijeljinsko preduzeće, a zloupotrebu istražuje i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Paralelno s tim pokrenuta je analiza kompletnog lanca koji je uključen u davanje odobrenja za izvoz da bi bile otkrivene slabe tačke i donesene mjere koje bi ubuduće spriječile zloupotrebe.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navelo je da su predloženom odlukom definisani uslovi za plasman na tržište Rusije i da će biti olakšan nadzor i kontrola izvoznika i proizvođača i kooperanata.

- Definisan je postupak registracije izvoznika od podnošenja zahtjeva, dostavljanja dokumentacije, komisijskog pregleda i izdavanja rješenja do formiranja i vođenja registra izvoznika u Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Određeni su i uslovi koje preduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika, a za to treba da imaju odgovarajuća skladišta, prostor za obradu i fitosanitarni pregled i sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju preko registrovanih kooperanata - navedeno je u predloženoj odluci.

Ako ona bude usvojena preduzeća će morati imati odgovorno lice zaposleno na neodređeno vrijeme, koje treba da ima visoko obrazovanje poljoprivrednog smjera.

- Definisane su i dužnosti stručnog lica i time želimo postići veću odgovornost i pooštriti sistem provjere. Stručnjak će provjeravati podatke o proizvodnji, otkupu, skladištenju i prometu voća i povrća za tržište Rusije i uz njegov nadzor biće slate pošiljke na tržište te zemlje. Do sada se dešavalo da imamo firme koje se bave izvozom, a posjeduju samo kancelariju - istakli su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odlukom je definisano i uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika voća i povrća na tržište Rusije, koji bi vodila i ažurirala Uprava za zaštitu bilja BiH. Definisano je i uvođenje nadležnog fitosanitarnog inspektora da bi bilo zaustavljeno pribavljanje sertifikata od nenadležnih fitosanitarnih inspektora.

- Fitosanitarni inspektor obavezan je da izvrši pregled pošiljke na mjestu utovara. Time smo pooštrili sistem kontrole i smanjili mogućnost prevara i reeksporta - navedeno je u predloženoj odluci.

Entitetska ministarstva ističu da u predloženoj odluci ima niz manjkavosti.

- Dobili smo odluku i iznijeli niz primjedaba. Ne odgovara nam uspostavljanje jedinstvenog registra izvoznika u Rusiju, koji vodi Uprava za zaštitu bilja. Taj registar treba da vode nadležna ministarstva da ne bi došlo do prenosa nadležnosti u ovom području - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministarstvo poljoprivrede FBiH zatražilo je obrazloženje više članova predložene odluke. Nejasno im je da li skladišta osim kapaciteta i temperaturnog režima moraju da i ispunjavaju i druge uslove za očuvanje zdravlja bilja i da li preduzeća koja budu izbrisana iz registra mogu biti ponovo upisana. Primjedbu su iznijeli i na rok uspostavljanja registra izvoznika, koji je definisan na 30 dana nakon stupanja na snagu odluke.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je istakao da bilo koju odluku moraju usaglasiti sa entitetima.

- Pozvali smo rusku stranu da održimo sastanak da bismo pokrenuli razgovore o skidanju suspenzije. Paralelno  sa tim moramo suziti prostor za prevare i zloupotrebe. Nema vraćanja nazad. Mi smo u procesu u kome se suočavamo sa lopovima i prevarantima. Vjerovatno ovo nije jedini slučaj i provjeravamo da li u prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija. Sa ovim se mora prekinuti, a mora se utvrditi gdje je završilo 17.000 tona jabuka iz Poljske. Jesmo li mi sve te jabuke pojeli ili su završile na drugom mjestu - rekao je Šarović i dodao da moraju tražiti rješenja da se ne bi desilo da se deset godina čeka na odobrenje Rusije.

*******

Ključni uslovi koje preduzeća moraju ispunjavati da bi bila upisana u registar izvoznika

- Odgovarajuća skladišta

- Prostor za obradu i fitosanitarni pregled

- Sopstvena ili ugovorena proizvodnja preko registrovanih kooperanata

- Zaposleno stručno odgovorno lice na neodređeno vrijeme

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana