Строже контроле сијеку злоупотребе извозника

Маријана Миљић
Строже контроле сијеку злоупотребе извозника

Бањалука - Извознике који воће и поврће желе да пласирају на тржиште Русије убудуће очекују ригорознији критеријуми, а међу предложеним новинама је посједовање хладњаче и складишта и запошљавање стручњака који ће одговарати за робу.

Пооштрени критеријуми предложени су нацртом одлуке о условима за регистрацију и обавезама извозника воћа и поврћа у Русију, коју је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ упутило министарствима и инспекцијама у РС и ФБиХ да би дали сугестије и приједлоге.

Повод за доношење ове одлуке је руска забрана увоза јабука из БиХ која је донесена у другој половини јануара. То је учињено јер је бијељинско предузеће "Фрукт компани" под кринком домаћих пласирало ово воће увезено из Пољске. У првим реакцијама Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је избрисало из регистра извозника бијељинско предузеће, а злоупотребу истражује и Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA).

Паралелно с тим покренута је анализа комплетног ланца који је укључен у давање одобрења за извоз да би биле откривене слабе тачке и донесене мјере које би убудуће спријечиле злоупотребе.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ навело је да су предложеном одлуком дефинисани услови за пласман на тржиште Русије и да ће бити олакшан надзор и контрола извозника и произвођача и коопераната.

- Дефинисан је поступак регистрације извозника од подношења захтјева, достављања документације, комисијског прегледа и издавања рјешења до формирања и вођења регистра извозника у Управи за заштиту здравља биља БиХ. Одређени су и услови које предузећа морају испуњавати да би била уписана у регистар извозника, а за то треба да имају одговарајућа складишта, простор за обраду и фитосанитарни преглед и сопствену или уговорену производњу преко регистрованих коопераната - наведено је у предложеној одлуци.

Ако она буде усвојена предузећа ће морати имати одговорно лице запослено на неодређено вријеме, које треба да има високо образовање пољопривредног смјера.

- Дефинисане су и дужности стручног лица и тиме желимо постићи већу одговорност и пооштрити систем провјере. Стручњак ће провјеравати податке о производњи, откупу, складиштењу и промету воћа и поврћа за тржиште Русије и уз његов надзор биће слате пошиљке на тржиште те земље. До сада се дешавало да имамо фирме које се баве извозом, а посједују само канцеларију - истакли су у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Одлуком је дефинисано и успостављање јединственог регистра извозника воћа и поврћа на тржиште Русије, који би водила и ажурирала Управа за заштиту биља БиХ. Дефинисано је и увођење надлежног фитосанитарног инспектора да би било заустављено прибављање сертификата од ненадлежних фитосанитарних инспектора.

- Фитосанитарни инспектор обавезан је да изврши преглед пошиљке на мјесту утовара. Тиме смо пооштрили систем контроле и смањили могућност превара и реекспорта - наведено је у предложеној одлуци.

Ентитетска министарства истичу да у предложеној одлуци има низ мањкавости.

- Добили смо одлуку и изнијели низ примједаба. Не одговара нам успостављање јединственог регистра извозника у Русију, који води Управа за заштиту биља. Тај регистар треба да воде надлежна министарства да не би дошло до преноса надлежности у овом подручју - казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Министарство пољопривреде ФБиХ затражило је образложење више чланова предложене одлуке. Нејасно им је да ли складишта осим капацитета и температурног режима морају да и испуњавају и друге услове за очување здравља биља и да ли предузећа која буду избрисана из регистра могу бити поново уписана. Примједбу су изнијели и на рок успостављања регистра извозника, који је дефинисан на 30 дана након ступања на снагу одлуке.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је истакао да било коју одлуку морају усагласити са ентитетима.

- Позвали смо руску страну да одржимо састанак да бисмо покренули разговоре о скидању суспензије. Паралелно  са тим морамо сузити простор за преваре и злоупотребе. Нема враћања назад. Ми смо у процесу у коме се суочавамо са лоповима и преварантима. Вјероватно ово није једини случај и провјеравамо да ли у преварама учествују и појединци из надлежних институција. Са овим се мора прекинути, а мора се утврдити гдје је завршило 17.000 тона јабука из Пољске. Јесмо ли ми све те јабуке појели или су завршиле на другом мјесту - рекао је Шаровић и додао да морају тражити рјешења да се не би десило да се десет година чека на одобрење Русије.

*******

Кључни услови које предузећа морају испуњавати да би била уписана у регистар извозника

- Одговарајућа складишта

- Простор за обраду и фитосанитарни преглед

- Сопствена или уговорена производња преко регистрованих коопераната

- Запослено стручно одговорно лице на неодређено вријеме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана