Strože kontrole nelegalnih popusta

Strože kontrole nelegalnih popusta 14.07.2018 15:33 | Marijana Miljić

Banjaluka/Doboj - Agencija za osiguranje RS pojačaće kontrole osiguravajućih kuća u Srpskoj kako bi otkrila ko od njih daje nelegalne popuste prilikom registracije vozila, a one koje se i dalje budu služile sa tim ostaće bez dozvola za rad.

Zaključeno je to u petak na sastanku u Doboju čelnika Agencije za osiguranje RS sa direktorima svih osiguravajućih kuća u Srpskoj.

- Na sastanku smo analizirali rad na uređivanju tržišta kada je riječ o davanju nelegalnih popusta na osiguranje od auto-odgovornosti. Na sastanku smo donijeli smjernice za dalje postupanje, a riječ je o tome da pravila koja je donijela Agencija za osiguranje ranije moraju doslovno primjenjivati sve osiguravajuće kuće - rekao je predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić, koji je i na čelu “Drina-osiguranja”.

Naglasio je da su sve osiguravajuće kuće na sastanku iskazale opredjeljenje da neće davati nelegalne popuste.

- Čelnici Agencije za osiguranje RS upozorili da neće imati milosti i da će nastaviti sa intenzivnijim kontrolama. Sva ona društva koja ne budu poštovala zakonske i podzakonske akte shodno tim smjernicama pretrpjeće sankcije, koje podrazumijevaju i oduzimanje dozvola za rad osiguravajućim kućama koja budu kršile propise - naveo je Durmić.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja društava za osiguranje RS Milenko Mišanović, koji je i na čelu “Nešković osiguranja” rekao je da je jasno da i dalje pojedina društva uprkos svim apelima i aktima daju nelegalne popuste na osiguranje od auto-odgovornosti.

- Riječ je uglavnom o onim kućama koje premiju pribavljaju putem zastupnika u stanicama za tehnički pregled. Donijeli smo zaključak da budu pojačane kontrole upravo na tim segmentima kod cijena tehničkih pregleda koji direktno utiču na premiju osiguranja i zastupničkih provizija te drugih davanja koja se ne vidi. Nadam se da će već od ponedjeljka tržište biti bolje uređeno - naveo je Mišanović.

Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti godinama su jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos dogovoru da to neće činiti, a kasnije i donesenim pravilima kojima je to strogo zabranjeno i kažnjivo.

Novi sastanak

Milenko Mišanović rekao je da će direktori osiguravajućih kuća ponovo za 15 dana održati sastanak i analizirati šta je urađeno u vezi sa pitanjem rješavanja problema sa davanjem nelegalnih popusta na osiguranje od auto-odgovornosti.

- Do tada ćemo održavati redovno sjednice i podnositi sedmični izvještaj Izvršnom odboru Udruženja društava za osiguranje RS - kazao je Mišanović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica