Strani kapital zaobilazi BiH

Željka Domazet
Strani kapital zaobilazi BiH

Sarajevo - Član Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nikola Špirić upozorio je juče da je došlo do značajnog pada ulaganja u BiH kada je riječ o direktnim stranim investicijama navodeći da vlast mora da obezbijedi ambijent za njihov rast.

Prema informaciji o direktnim stranim investicijama u BiH pristiglim tokom prošle godine, koju je juče trebalo da razmatra ova komisija, direktna strana ulaganja u 2015. su iznosila 473 miliona maraka, što predstavlja pad za čak 267 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Time je neutralisan rast direktnih stranih investicija u 2014. od 66,3 odsto u odnosu na 2013. godinu.

- Većina ino-investicija u BiH poslije rata nisu nova ulaganja i uglavnom su bila vezana za privatizaciju. Žao mi je što postoji pad ino-investicija i iako ne mislim da su one same dovoljne da obezbijede ekonomski rast i razvoj, smatram da su jedan od bitnih faktora. Ako imamo izvještaj izvana da BiH svakim danom napreduje, a sve parametre u obrnutom smjeru, onda neko nekog laže - rekao je Špirić nakon što je zbog nedostatka kvoruma otkazana sjednica komisije.

Špirić je istakao da je pad investicija pitanje za parlamentarnu većinu na nivou BiH.

- Otkako su došli, postoji pad stranih investicija. Ako im investitori vjeruju i ako su napravili ambijent, onda bi investicije trebalo da rastu. Parlamentarna većina treba da obezbijedi atmosferu za rast investicija, a obezbijedila je za pad. Eto dobre parlamentarne većine, eto dobre vlasti i rada u interesu građana, a sve je pod navodnicima u redu - rekao je Špirić.

Predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Šemsudin Mehmedović smatra da su strani investitori i njihov kapital plašljiva životinja koja ide tamo gdje je sigurno da će uloženi novac biti oplođen.

- Opozicija čini sve da destabilizuje ambijent i zbog toga imamo pad direktnih stranih investicija - kaže Mehmedović.

Prema podacima Centralne banke BiH navedenim u informaciji koju je komisiji dostavio Savjet ministara BiH, ukupne direktne investicije od 1994. do 2014. godine iznosile su 11,643 milijarde maraka. Najviše kapitala u BiH je stiglo iz Austrije, Srbije, Hrvatske, Rusije i Slovenije, a najznačajnija ulaganja bila su u proizvodnju, bankarstvo, telekomunikacije i trgovinu. Rekordni priliv investicija u posljednjoj deceniji bio je u 2007. godini kada je stiglo 2,6 milijardi maraka.

Kvorum

Sjednica Komisije za spoljnu trgovinu i carine nije održana jer su se od devet članova pojavila samo četiri.

- Evidentno je da ne postoji većina. Ljudi neće da rade. Parlament BiH ne zasjeda dva, Parlament FBiH četiri mjeseca, a izvještaj je pozitivan. Hajde da ne zasjedamo nikako ako će nam biti dobro - rekao je Špirić.

Šemsudin Mehmedović je kazao da se radi o čistoj neodgovornosti poslanika.

Direktna strana ulaganja (miliona KM)

2006. - 865

2007. - 2.600

2008. - 1.337

2009. - 352

2010. - 600

2011. - 699

2012. - 601

2013. - 445

2014. - 740

2015. - 473

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana