Strane kompanije imaju domaću podršku

Milijana Latinović
Strane kompanije imaju domaću podršku

Banjaluka - Stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za inostrana ulaganja i obezbjeđenje podrške stranim kompanijama da prošire poslovanje na domaćem tržištu ključni su ciljevi Programa postinvesticione podrške investitorima koji se u Republici Srpskoj realizuje uz pomoć Svjetske banke.

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva RS, program se uspješno realizuje od 2013. godine kroz Saradničku mrežu koju čini 27 lokalnih zajednica. Zahvaljujući tom programu investitori iz inostranstva koji posluju na tržištu Srpske imaju sistemsku podršku koja se ogleda kroz nekoliko komponenti, od redovnih posjeta stručnog tima resornog ministarstva, otklanjanja nedostataka u poslovanju na licu mjesta, do sistemskih rješenja za unapređenje poslovanja.

Od samog početka u programu učestvuje i Foča, a stručni saradnik u opštinskom Odjeljenju za privredu Igor Ćurčić ističe da su turizam, drvoprerada i prerada ljekovitog bilja oblasti u kojima ova opština vidi šansu za snažan privredni razvoj.

- Zahvaljujući ovom programu u Foču je do sada došlo pet inostranih firmi koje su pozamašne sume novca uložile u turizam i desetak preduzeća koja se bave drvopreradom. Zahvaljujući Saradničkoj mreži obezbjeđujemo im podršku kako bi unaprijedili poslovne kapacitete i proširili poslovanje, a time se otvara šansa i za nova radna mjesta i razvoj opštine - istakao je Ćurčić.

Pomoćnica ministra privrede u resoru za ekonomsku saradnju Slobodanka Dubravac pojašnjava da je suština ovog programa da se u saradnji republičkog nivoa i lokalnih zajednica vodi računa o poslovnim subjektima i tako jačaju kapaciteti opština.

- Investitori koji već posluju na domaćem tržištu su najbolji promotori poslovnog ambijenta. Njima treba da pružimo podršku u otklanjanju barijera za poslovanje, ali i da ih stimulišemo na reinvestiranje. Suština nije u dodjeli sredstava, već u stalnoj sistemskoj pomoći - rekla je Dubravčeva.

Istakla je da je zahvaljujući ovom programu podrška do sada pružena za oko 180 kompanija u Srpskoj koje su u posao uložile oko 706 miliona maraka i zaposlile 14.000 radnika.

Prije početka sastanka sa predstavnicima Saradničke mreže, koji je u petak održan u Banjaluci, ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević podsjetio je da je prošle godine usvojen Zakon o stranim investicijama u RS s ciljem da inostranim investitorima omogući isti tretman kakav imaju i domaći investitori.

- Program omogućava saradnju republičkog i lokalnog nivoa kroz Saradničku mrežu za rad i postinvesticionu podršku investitorima. Uputili smo poziv i opštinama koje još nisu pristupile mreži da dostave informacije o pogodnostima i infrastrukturi kojom raspolažu, a sve s ciljem davanja preporuka novim investitorima - rekao je Petričević.

Strana ulaganja

U Ministarstvu privrede i preduzetništva navode da su, prema podacima Centralne banke BiH, u 2017. godini u Srpskoj evidentirana neto strana ulaganja u iznosu od 214,3 miliona KM, što predstavlja povećanje u odnosu na 2016. godinu kada su strane investicije iznosile 76,4 miliona KM.

Dodali su da su u RS u 2017. godini najviše investirale Austrija i to 57,5 miliona KM, Italija 48,5 miliona KM, Slovenija 34,3 miliona KM, Srbija 62,3 miliona KM i Velika Britanija 23,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana