Стране компаније имају домаћу подршку

Милијана Латиновић
Стране компаније имају домаћу подршку

Бањалука - Стварање повољнијег пословног амбијента за инострана улагања и обезбјеђење подршке страним компанијама да прошире пословање на домаћем тржишту кључни су циљеви Програма постинвестиционе подршке инвеститорима који се у Републици Српској реализује уз помоћ Свјетске банке.

Према подацима Министарства привреде и предузетништва РС, програм се успјешно реализује од 2013. године кроз Сарадничку мрежу коју чини 27 локалних заједница. Захваљујући том програму инвеститори из иностранства који послују на тржишту Српске имају системску подршку која се огледа кроз неколико компоненти, од редовних посјета стручног тима ресорног министарства, отклањања недостатака у пословању на лицу мјеста, до системских рјешења за унапређење пословања.

Од самог почетка у програму учествује и Фоча, а стручни сарадник у општинском Одјељењу за привреду Игор Ћурчић истиче да су туризам, дрвопрерада и прерада љековитог биља области у којима ова општина види шансу за снажан привредни развој.

- Захваљујући овом програму у Фочу је до сада дошло пет иностраних фирми које су позамашне суме новца уложиле у туризам и десетак предузећа која се баве дрвопрерадом. Захваљујући Сарадничкој мрежи обезбјеђујемо им подршку како би унаприједили пословне капацитете и проширили пословање, а тиме се отвара шанса и за нова радна мјеста и развој општине - истакао је Ћурчић.

Помоћница министра привреде у ресору за економску сарадњу Слободанка Дубравац појашњава да је суштина овог програма да се у сарадњи републичког нивоа и локалних заједница води рачуна о пословним субјектима и тако јачају капацитети општина.

- Инвеститори који већ послују на домаћем тржишту су најбољи промотори пословног амбијента. Њима треба да пружимо подршку у отклањању баријера за пословање, али и да их стимулишемо на реинвестирање. Суштина није у додјели средстава, већ у сталној системској помоћи - рекла је Дубравчева.

Истакла је да је захваљујући овом програму подршка до сада пружена за око 180 компанија у Српској које су у посао уложиле око 706 милиона марака и запослиле 14.000 радника.

Прије почетка састанка са представницима Сарадничке мреже, који је у петак одржан у Бањалуци, министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић подсјетио је да је прошле године усвојен Закон о страним инвестицијама у РС с циљем да иностраним инвеститорима омогући исти третман какав имају и домаћи инвеститори.

- Програм омогућава сарадњу републичког и локалног нивоа кроз Сарадничку мрежу за рад и постинвестициону подршку инвеститорима. Упутили смо позив и општинама које још нису приступиле мрежи да доставе информације о погодностима и инфраструктури којом располажу, а све с циљем давања препорука новим инвеститорима - рекао је Петричевић.

Страна улагања

У Министарству привреде и предузетништва наводе да су, према подацима Централне банке БиХ, у 2017. години у Српској евидентирана нето страна улагања у износу од 214,3 милиона КМ, што представља повећање у односу на 2016. годину када су стране инвестиције износиле 76,4 милиона КМ.

Додали су да су у РС у 2017. години највише инвестирале Аустрија и то 57,5 милиона КМ, Италија 48,5 милиона КМ, Словенија 34,3 милиона КМ, Србија 62,3 милиона КМ и Велика Британија 23,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана