Странцима олакшице ако користе и домаће

Жељка Кокот
Странцима олакшице ако користе и домаће

Бањалука - Група понуђача из земаља обухваћених споразумом о регионалној зони слободне трговине (CEFTA) у којој се налази бар једна домаћа фирма имаће повлашћени третман уколико њихова понуда садржи минимално 50 одсто робе поријеклом из БиХ, односно ангажује најмање 50 одсто домаће радне снаге.

Савјет министара БиХ донио је јуче одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег ради додатне заштите привреде и повећања конкурентности произвођача. Те мјере морају истовремено обезбиједити поштивање CEFTA споразума у погледу једнаког третмана понуђача из земаља које су га потписале.

- Новина је искључење примјене преференцијалног фактора у односу на земље потписнице CEFTA само у ситуацији када понуђачи из CEFTA нуде робу или радну снагу коју чине резиденти земаља потписница CEFTA - саопштено је из Савјета министара БиХ.

Домаћа предузећа која конкуришу на тендерима јавних набавки имају повлашћен третман до 2020. године. Вриједност њихових понуда је током 2015. и 2016. године била аутоматски умањена за 15 одсто. Планирано је да током 2017. и 2018. њихове понуде буду умањене за десет, а у 2019. години за пет одсто.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је привреда одавно захтијевала да домаће фирме имају повлашћен третман у систему јавних набавки.

- Ријеч је о позитивној одлуци која ипак помало касни јер су и остале земље одраније заштитиле своје фирме на овај начин. Не знам да ли су наши захтјеви у потпуности усвојени, али сваки преференцијални третман домаћих фирми је више него добродошао - каже Тривић и додаје да ће ова одлука донијети бенефите свим фирмама.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић сматра да ова одлука има и лоше стране јер ће домаће фирме добити јаке конкуренте из земаља CEFTA.

- Фирме из Србије могу на тендеру конкурисати са нижим цијенама од домаћих па ће у наредном периоду наше фирме остајати без неких послова које би, без ових измјена, могле добити - каже Дудуковић и додаје да ће највише посљедица имати грађевинске фирме које се баве нискоградњом јер је ријеч о великим инфраструктурним пројектима за које је потребна модерна механизација.

Иницијатива

Доношење одлуке коју је усвојио Савјет министара БиХ заједнички су иницирали Министарство индустрије, енергетике и рударства РС и Министарство енергије, рударства и индустрије ФБиХ.

Сагласност за њено доношење дао је и одбор Агенције за јавне набавке БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана