Strana ulaganja još na nizbrdici

Marijana Miljić
Strana ulaganja još na nizbrdici

Banjaluka - RS ove godine očekuje pad priliva stranih investicija, a kao razlog za to osim unutrašnjih slabosti navedena je komplikovana situacija na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj sceni i smanjenje profita kompanija.

Prema podacima Centralne banke BiH prosječan godišnji iznos investicija u RS u posljednjih deset godina iznosi oko pola milijarde KM.

U informaciji o stranim ulaganjima u Srpskoj, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada RS, navedeno je da se za ovu godinu može očekivati pad priliva stranih investicija.

- Podaci Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju za ovu godinu, a koji se odnose na registrovane strane investitore pokazuju sličan trend kao i 2015. godine kada je zabilježen pad stranih ulaganja. U 2014. godini je registrovano 125 inostranih ulagača, 2015. ih je bilo 185, a do 31. oktobra ove godine 157 - navedeno je u informaciji.

Iako broj registrovanih stranih investitora mnogo ne odstupa, u Vladi ističu da to neće spriječiti pad vrijednosti stranih ulaganja.

- Međunarodne institucije predviđaju pad stranih ulaganja na globalnom nivou, zbog komplikovane situacije na političkoj i ekonomskoj sceni. Takođe, zbog pada cijena nafte, opada profitabilnost kompanija u ekstraktivnoj industriji i veliki dio njih smanjuje svoje investicione planove. Veliki dio stranih ulaganja u RS predstavljaju ulaganja u ovaj sektor pa je nesumnjivo da će ovakva kretanja nepovoljno uticati na domaće tržište - ocijenilo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Naglasili su da se situacija u zemljama iz kojih dolazi najveći broj stranih investitora direktno odražava na inostrana ulaganja u RS. Najviše kapitala u Srpsku stiže iz Srbije, Rusije, Austrije i Slovenije.

- Poslije uvođenja sankcija Rusiji došlo je do naglog pada ulaganja ruskih kompanija u svijetu. Izlazak Velike Britanije iz EU će se takođe znatno odraziti na kretanja stranih ulaganja kompanija iz te zemlje - naveli su u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SNjOT Saša Grabovac je rekao da pad investicija bilo koje vrste donosi probleme za privredu RS i da se to odražava i na nezaposlenost i cjelokupnu situaciju u ekonomiji.

- Razloge za pad stranih ulaganja treba tražiti u "bijeloj knjizi" koju izdaje Savjet stranih investitora u BiH. U njoj se ponavljaju prepreke za strane ulagače iz godine u godinu, a to su neefikasna administracija, korupcija i niz drugih faktora koji sprečavaju kompanije da ulažu - naveo je Grabovac.

Prema prvim procjenama blagi oporavak u globalnim investicionim tokovima očekuje se 2017, a značajniji porast stranih ulaganja u svijetu tek 2018. godine.

Mete investitora

Prema podacima Centralne banke BiH najveća strana ulaganja u RS, ostvarena su u sektorima telekomunikacija, proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda i finansijskih uslužnih djelatnosti. Strane kompanije odlučuju se i na ulaganje u proizvodnju baznih metala te vađenje uglja i lignita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana