Страхујући од отказа бјеже из Конзума

Маријана Миљић
Страхујући од отказа бјеже из Конзума

Бањалука - Запослени у "Конзуму" на тржишту БиХ одлазе из овог трговачког ланца чим им се укаже шанса за било какво запослење иако у управи увјеравају да нико неће остати без посла.

Обећање да нико неће остати без посла менаџмент "Конзума" пласирао је синдикалцима, који одговарају да још са сигурношћу не могу рећи да ли ће то бити испоштовано и како ће се на крају завршити проблеми настали због кризе у хрватском концерну "Агрокор" у оквиру кога послује "Конзум".

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић каже да многи запослени у "Конзуму", због изгубљеног повјерења у овај трговачки ланац, чим им се пружи нова шанса за запошљавање одлазе.

- Свако покушава да ријеши свој радни статус и ко год може да нађе сигурнији и бољи посао одлази. Нормално је да постоје размишљање и страх људи о томе шта ће бити - нагласио је Савановић. Додаје да је у сталној комуникацији са пословодством "Конзума" у Српској, које им је прослиједило правилник о раду на који су синдикалци изнијели одређене примједбе.

- Тражили смо да у процесу преузимања "Конзума" од стране "Меркатора" буду задржана сва радна мјеста. Имамо обећања да ће тако бити. Могуће је да дио малих објеката, који се покажу као нерентабилни, буде затворен, али запосленима из тих продавница биће понуђено да пређу у друге, веће објекте - казао је Савановић.

Предсједник Синдиката радника "Конзума" у РС Ђуро Амиџић рекао је да за сада у РС 13 радника остало без посла и то у Приједору због затварања објекта "Конзума".

- Свим тим радницима исплаћене су или ће бити исплаћене премије. У комуникацији смо са руководством "Конзума" и обећали су да неће бити отпуштања. За сада нам редовно исплаћују плате и надам се да ће тако и остати. Не знамо каква је ситуација у Федерацији, али ми у Српској смо за сада задовољни - казао је Амиџић.

Предсједник Самосталног синдиката запослених у пољопривреди, прехрамбеној и дуванској индустрији, водопривреди, угоститељству, туризму и трговини БиХ Мехмед Авдагић потврђује да запослени, чим се укаже одређена прилика на тржишту рада, бјеже из овог предузећа.

- Од почетка смо тражили да се судбина радника у пакету рјешава са судбином "Конзума" у БиХ. Нажалост, није било слуха за такав приступ. Радници су остављени сами себи на милост и немилост и немају ни од кога подршке. Пратићемо ситуацију и видјећемо какав ће исход приче бити. Претпостављамо да ће бити драматично и да ће бити отказа - казао је Авдагић.

"Конзум и "Меркатор" послују у саставу посрнулог хрватског концерна "Агрокор". Хрватски концерн је половином 2014. године, након дуге битке, успио да преузме словеначки "Меркатор" те је све његове продајне објекте у БиХ ребрендирао и утопио у "Конзум". То се након скоро три године показало погрешним потезом, а посебно када је "Агрокор" под теретом дугова доспио на ивицу банкрота.

Рамљак

Повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак рекао је да ће овај посрнули концерн бити разбијен на дијелове, али и да ће ланац "Конзум" бити спасен.

- У БиХ имамо 5.100 запослених и планирамо да направимо неке кораке с "Меркатором" и "Конзумом" којима бисмо ријешили финансијску ситуацију у којој се "Конзум" налази - казао је Рамљак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана