Страх од игле одвео Елизабет до трона

Агенције
Страх од игле одвео Елизабет до трона

Вашингтон - Елизабет Холмс је најмлађа жена милијардер у Америци и још један примјер људи који су највећа достигнућа у науци и умјетности остварили без факултетске дипломе.

Њени патенти могли би да буду револуционарни за будућност медицине, односно за лабораторијску анализу крви. Елизабет има 30 година, 2003. године је напустила студије на престижном Стенфорду, а на "Форбсовој" листи најбогатијих Американаца нашла се захваљујући власничком удјелу од 50 одсто у фирми "Теранос", чија је вриједност процијењена на девет милијарди долара.

Трећи најмлађи милијардер на овој листи, испред које су само оснивачи "Фејсбука", који такође имају по 30 година, а најмлађа међу женама, Холмсова се нашла у избору најбогатијих захваљујући оснивању компаније у којој је развила нове методе анализе крви. Патенти на којима је радила претходних десет година, о чему у јавности није било ни ријечи, омогућавају да ова процедура буде лакша, бржа и јефтинија у односу на уобичајени начин. Само на основу неколико капи крви из прста може се урадити од 30 до 70 различитих провјера и то за краће вријеме од оног које је потребно за традиционални тест. Осим тога, нису занемарљиве ни уштеде које би се овим путем оствариле, будући да су поједине анализе вишеструко јефтиније него у осталим лабораторијама.

Страх од игле и породична историја били су довољна инспирација да ова дјевојка у 19. години напусти студије хемије и новац који су јој родитељи намијенили за школовање уложи у оснивање фирме чија би дјелатност могла да утиче на здравље милиона људи. Њен отац је радни вијек провео у хуманитарним мисијама широм свијета, а прадеда хирург био је учесник Првог свјетског рата и по њему је названа Универзитетска болница у Синсинатију.

- Много младих има невјероватне идеје, али некада чекају прије него што направе нешто у животу. Ја сам само почела мало раније - казала је Елизабет Холмс.

Једноставност нове процедуре, како сматра ова жена милијардер, која једе само храну биљног поријекла и не пије чак ни кафу, допринијеће да људи лакше подносе вађење крви и да раније открију болест.

- Мој циљ је да омогућим свакоме, без обзира на то колико има новца, гдје живи и коју врсту здравственог осигурања има, да може да обави анализе које му могу промијенити живот - рекла је Елизабет.

Њен циљ је да сваки Американац не пређе више од десет километара да би дошао до ове лабораторије или чак и мање, ако је ријеч о великим градовима. Да би то постигла, удружила се са ланцем дрогерија "Волгринс", у чијим се објектима обавља ова дијагностика.

Кисинџер међу директорима

Колики потенцијал имају патенти Елизабет Холмс, како комерцијални тако и војни и хуманитарни, свједочи састав борда директора њене компаније. У њему сједе два бивша америчка државна секретара Хенри Кисинџер и Џорџ Шулц, бивши министар одбране Вилијам Пери, два бивша сенатора и бивши директор Центра за превенцију и контролу болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана