Stočarska i biljna proizvodnja dostigla 2,5 milijarde maraka

Anita Janković-Rečević
Stočarska i biljna proizvodnja dostigla 2,5 milijarde maraka

Banjaluka - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u Srpskoj ove godine dostigla je 2,47 milijarde maraka, a najznačajniji rast ostvaren je u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

 

 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, poljoprivredna proizvodnja ove godine „teška“ je 1,52 milijarde KM, što je za 16 odsto više u odnosu na prosječnu vrijednost ove proizvodnje u posljednje tri godine.

- Stočarska proizvodnja u ovoj godini ostvarila je rast od 16,5 odsto u odnosu na posljednje tri godine, a ukupna ovogodišnja vrijednost iznosi 809,1 milion KM. Vrijednost biljne proizvodnje ove godine dostigla je 711,1 miliona maraka što je rast od 15 odsto u odnosu na prosječnu vrijednost ove proizvodnje u periodu od 2014. godine - istakali su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je prerađivačka industrija ostvarila vrijednost od 923,7 miliona KM.

U resornom ministarstvu ističu da Srpska u posljednje tri godine bilježi i značajan rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kako vrijednosno tako i količinski.

- Za šest mjeseci ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda količinski je porastao 60 odsto u odnosu na isti period lani, dok je vrijednosno ostvaren rast od 27 odsto - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da je vidljiv rast u pokrivenosti uvoza izvozom, te da on u 2017. godini iznosi 52 odsto za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

- Mljekarski sektor karakteriše povećanje otkupa sirovog mlijeka za 7,12 odsto od januara do avgusta ove godine, u odnosu na isti period prošle godine - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da otkup mlijeka karakteriše povećanje proizvedenih količina uprkos smanjenju broja mljekara.

- Povećana je proizvodnja po farmi i muznom grlu. Prosječna mliječnost po grlu povećana je sa 2.700 na 3.690 litara, dok farme u intenzivnoj proizvodnji ostvaruju mliječnost i iznad 6.600 litara po grlu godišnje - dodali su u Ministarstvu.

Naglasili su da se bilježi i rast broja uzgajivača u sistemu krava-tele.

- U 2013. godini bilo je 107 uzgajivača sa prijavljenih 1.047 grla, a u 2016. godini bilo je 425 uzgajivača sa 3.622 grla - dodali su u resornom ministarstvu. 

Prema njihovoj evidenciji, u 2016. godini je zabilježen rast proizvodnje u odnosu na trogodišnji prosjek u svim sektorima, osim u proizvodnji jaja i meda, gdje je došlo do neznatnog pada.

Izvoz i uvoz mlijeka

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da je vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Srpskoj ove godine manja u odnosu na isti period lani za 28,96 odsto, dok je u BiH uvoz veći za 8,74 odsto.

- Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Srpske u ovoj godini je veća za 24,98 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na nivou BiH ta vrijednost je takođe veća i to za 22,37 odsto - naveli su u ministarstvu.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana