Сточарска и биљна производња достигла 2,5 милијарде марака

Анита Јанковић-Речевић
Сточарска и биљна производња достигла 2,5 милијарде марака

Бањалука - Вриједност пољопривредне производње и прерађивачке индустрије у Српској ове године достигла је 2,47 милијарде марака, а најзначајнији раст остварен је у сточарској и биљној производњи.

 

 

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, пољопривредна производња ове године „тешка“ је 1,52 милијарде КМ, што је за 16 одсто више у односу на просјечну вриједност ове производње у посљедње три године.

- Сточарска производња у овој години остварила је раст од 16,5 одсто у односу на посљедње три године, а укупна овогодишња вриједност износи 809,1 милион КМ. Вриједност биљне производње ове године достигла је 711,1 милиона марака што је раст од 15 одсто у односу на просјечну вриједност ове производње у периоду од 2014. године - истакали су у Министарству пољопривреде и додали да је прерађивачка индустрија остварила вриједност од 923,7 милиона КМ.

У ресорном министарству истичу да Српска у посљедње три године биљежи и значајан раст извоза пољопривредних и прехрамбених производа, како вриједносно тако и количински.

- За шест мјесеци ове године извоз пољопривредних производа количински је порастао 60 одсто у односу на исти период лани, док је вриједносно остварен раст од 27 одсто - навели су у Министарству пољопривреде.

Истакли су да је видљив раст у покривености увоза извозом, те да он у 2017. години износи 52 одсто за пољопривредне и прехрамбене производе.

- Мљекарски сектор карактерише повећање откупа сировог млијека за 7,12 одсто од јануара до августа ове године, у односу на исти период прошле године - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да откуп млијека карактерише повећање произведених количина упркос смањењу броја мљекара.

- Повећана је производња по фарми и музном грлу. Просјечна млијечност по грлу повећана је са 2.700 на 3.690 литара, док фарме у интензивној производњи остварују млијечност и изнад 6.600 литара по грлу годишње - додали су у Министарству.

Нагласили су да се биљежи и раст броја узгајивача у систему крава-теле.

- У 2013. години било је 107 узгајивача са пријављених 1.047 грла, а у 2016. години било је 425 узгајивача са 3.622 грла - додали су у ресорном министарству. 

Према њиховој евиденцији, у 2016. години је забиљежен раст производње у односу на трогодишњи просјек у свим секторима, осим у производњи јаја и меда, гдје је дошло до незнатног пада.

Извоз и увоз млијека

У Министарству пољопривреде су истакли да је вриједност увоза млијека и млијечних производа у Српској ове године мања у односу на исти период лани за 28,96 одсто, док је у БиХ увоз већи за 8,74 одсто.

- Вриједност извоза млијека и млијечних прерађевина из Српске у овој години је већа за 24,98 одсто у односу на исти период прошле године. На нивоу БиХ та вриједност је такође већа и то за 22,37 одсто - навели су у министарству.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана